Hoeveel geld krijg je in je zwangerschapsverlof als je (tijdelijk) werkloos bent?

18.10.2022 11:30

Ben je zwanger en tijdelijk werkloos? Hoe zit het dan met je zwangerschapsverlof? Hoeveel geld krijg je dan, waar heb je precies recht op?

Hoe gaat alles in zijn werk? Want veel vrouwen weten dit misschien niet.

Zwangerschapsuitkering bij niet werken

Wanneer je niet werkt en dus een WW-uitkering krijgt, heb je toch ook nog recht op geld als je zwanger bent en je te maken krijgt met je zwangerschapsverlof. Je krijgt een zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO) voor zestien weken. Je krijgt meer geld dan bij een WW-uitkering, je krijgt 100% van het dagloon. Je dagloon wordt gebaseerd op de uitkering die je had voordat je met verlof ging. Houd er rekening mee dat er voor je uitkering een maximumdagloon van € 232,90 geldt. De zwangerschaps- en bevallingsuitkering die je krijgt is daarom nooit hoger dan dit bedrag. Kijk dus goed naar het salaris dat je eerder ontving. De eerste 2 maanden van een uitkering als je zonder werk zit krijg je 75% van je maandloon, daarna wordt dit 70%.

Deze periode dat je vrij bent hoef je ook niet te gaan zoeken naar ander werk, hoef je niet te gaan solliciteren en je hoeft ook geen werk aan te nemen als je dit toevallig krijgt aangeboden in je verlofperiode. De WW-uitkering wordt dan voor die tijdelijke periode beëindigd. De zwangerschaps- en bevallingsuitkering kan aangevraagd worden via het UWV, dit kun je aanvragen als je weet wanneer je bent uitgerekend. Het gaat dan in tussen de zes en vier weken voor de dag na de datum dat je bent uitgerekend. Wanneer je dit hebt aangevraagd krijg je een zwangerschapsverklaring en deze moet je goed bewaren, dit is altijd handig om te hebben als iemand er naar vraagt. En ook altijd handig voor je eigen administratie.

Betaling zwangerschapsuitkering bij zwangerschapsverlof

De uitkering van de minimaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijg je niet eerder dan zes weken voor de dag na de uitgerekende datum. Het moet uiterlijk vier weken voor de dag na de uitgerekende datum ingaan. Wel kun je er zelf voor kiezen op welke dag de zwangerschapsuitkering begint in de periode van je verlof. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eerder gaat bevallen dan de uitgerekende datum, dan begint de uitkering de dag na je bevalling. Naast dat je eerder kunt bevallen, kan dit ook later zijn dan de uitgerekende datum. Als dit het geval is dan duurt de uitkering minimaal tien weken vanaf de dag na je bevalling.

Bron: uwv.nl