Handig om te weten: hoeveel geld krijg je in je zwangerschapsverlof als je zzp’er bent?

18.03.2022 18:15

Bijna niets zo mooi als zelf ondernemen: iets doen waar écht je hart ligt. Waar je passie ligt. Maar dan word je zwanger. En dan? Krijg je een uitkering in je verlof, en zo ja, hoeveel geld krijg je dan?

Het is in Nederland allemaal – gelukkig – goed geregeld. Zwangeren die zzp’er zijn krijgen namelijk gewoon een bedrag op hun rekening in de maanden dat ze zwangerschapsverlof opnemen.

Voor een eenling krijg je vier maanden betaald verlof, voor een meerling vijf maanden. De Rijksoverheid zegt het volgende over betaald verlof als ondernemer: ‘Als zelfstandig ondernemer heeft u recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na uw zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). De periode gaat in 6 tot 4 weken voor de dag na je vermoedelijke bevallingsdatum. Je hebt altijd recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering na je bevalling.

Eisen

Waar moet je allereerst aan voldoen?

Je komt in aanmerking voor een ZEZ als je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • U bent zelfstandige.
  • U bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
  • U bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.

Hoe lang ben je al als zelfstandige aan het werk? Dat is heel belangrijk om te weten. Als je namelijk een vol kalenderjaar als zzp’er hebt gewerkt en je hebt in dat jaar meer dan 1.225 uren in je bedrijf gestopt (betaalde uren, dus), dan krijg je de maximale uitkering. En hoeveel dat is? De hoogte van de zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering is – afhankelijk van je situatie – maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon. Ben je 21 jaar of ouder? Dan is dat nu 1.725 euro. Niet veel misschien, maar toch beter dan niets.

Bron: Rijksoverheid