Dít is de beste vrije dag als je parttime gaat werken

11.05.2023 14:46
beste vrije dag parttime werken

Is er een kleintje op komst? Dan is de kans groot dat jij en/of je partner een dagje minder gaan werken. Ga je van een 5-daagse naar en 4-daagse werkweek? Dan wil je vast weten wat de beste dag is om vrije te nemen als je parttime gaat werken. 

Voor- en nadelen van dagen parttime werken

Voor een 4-daagse in plaats van een 5-daagse werkweek is veel te zeggen. Zeker als er een kindje bij komt, is het wel fijn om een dagje extra met hem of haar te hebben – mits dat financieel kan, natuurlijk. Maar wat is nou de beste vrije dag als je parttime gaat werken?

Maandag

De maandag vrij is heerlijk! Je hebt op zondagavond niet het ‘bleh, morgen weer maandag’-gevoel én je hebt altijd een lang weekend. Ook lekker: het voelt toch ergens fijn dat de werkweek van de meeste mensen weer begint, en jij nog een dagje extra weekend hebt. Maar er zitten ook nadelen aan: je mist de ‘hoe was je weekend’-bespreking op het werk en bij veel organisaties worden plannen voor de week gemaakt tijdens een maandagochtend meeting. Ook is het goed om te weten dat je twee feestdagen mist als je maandag als vrije dag hebt: Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag.

Dinsdag

Dit is waarschijnlijk de minst populaire vrije dag om parttime te werken en daar is wel wat voor te zeggen. In veel organisaties worden op deze dagen meetings gepland en eigenlijk is het natuurlijk helemaal niet fijn om maandags te starten en dan dinsdag meteen weer vrij te zijn. Aan de andere kant: als je op dinsdag vrij bent, sta je nooit in de file – die zijn er namelijk veel op deze dagen én er vallen bijna nooit feestdagen op dinsdag.

Woensdag

De woensdag is een hele populaire parttime dag en dat snappen we. Je werkt nooit langer dan twee dagen achter elkaar, je breekt de werkweek doormidden én als je kinderen op de basisschool hebt, is het natuurlijk handig en gezellig dat je woensdagmiddag met hun kan zijn. Aan de andere kant: als je wel op woensdag werkt, sta je minder lang in de file – juist omdat het zo’n populaire parttime dag is.

Donderdag

De donderdag is geen populaire parttime dag, maar er is wel wat voor te zeggen. Op donderdag kun je namelijk fijn wat huishoudelijke klusjes doen, die hoef je dan het weekend niet meer te doen – want die is nog maar een dag verder weg. Bovendien is de vrijdag vaak best een gezellige en wat relaxtere dag op het werk; met een vrijdagmiddagborrel en gezellig geklets over het aanstaande weekend. Aan de andere kant: het kan nogal gek voelen om er zo vlak voor het weekend een dag uit te zijn. Bovendien is donderdag een populaire meetingdag, juist omdat veel mensen de vrijdag vrij nemen.

Vrijdag

De vrijdag is net als de woensdag een van de populairste dagen om vrij te zijn. Je hebt een lekker lang weekend voor de boeg en zo alle tijd om bij te komen, leuke dingen te doen en het huishouden te doen. Bovendien is de kans groot dat vrienden en vriendinnen ook vrij zijn op deze dagen, dus kun je ook gezellig een koffie met ze doen. Het enige nadeel van de vrijdag als vrije dag, is dat het vaak een gezellige dag is om te werken, waar de week gezamenlijk wordt afgesloten. Dat moment mis je altijd en dat kan ervoor zorgen dat de ’team spirit’ jou een beetje ontgaat.

Beste vrije dag voor parttime werken

Kortom: de beste vrije dag voor parttime werken is de woensdag of de vrijdag. Voor beide dagen valt veel te zeggen. Maar hé, als je partner en jij allebei een dagje vrij nemen, kunnen jullie misschien wel delen: de een de woensdag, de ander de vrijdag.