Melissa: ‘Mijn zoon gaat 5 dagen per week naar de crèche en dat is een bewuste keuze’

22.11.2019 09:42

‘Het moment waarop je bij terugkomst van je zwangerschapsverlof aangeeft dat je kindje 5 dagen per week naar de opvang gaat. De ‘ooh écht 5 dagen’ en de opgetrokken wenkbrauw. Of simpelweg de ongecensureerde mening ‘dat het toch wel heel barbaars is om je kind 5 dagen weg te brengen, daarom heb je tenslotte toch geen kind?’

Laat ik voorop stellen dat ik de mening ben toebedeeld dat een moeder het beste wil voor haar kindje(s). Of dit fulltime, parttime of misschien wel helemaal niet werkend is, er is geen goed of fout. Laten wij in ieder geval als vrouwen onder elkaar hier niet over oordelen en andere moeders affakkelen, maar juist support uitspreken. Wat je beweegredenen ook zijn, het heeft allen mooie kanten. Soms wel een bewuste keuze en soms is een situatie ook gewoon wat het is. Zo is het leven.

Ik snap dat wilde oerinstinct, je kindje is het allermooiste wat je hebt geschapen en daar moet je iedere minuut van willen genieten. Dit kan ik enkel beamen, echter ben ik ook van mening dat nieuw verworven moederschap niet inherent is aan het inleveren van je identiteit. Voordat ik nu direct een woedende menigte met fakkels achter me aan krijg; “Nee, ik doe niet de aanname dat moederschap je identiteit wegneemt”. Maar het zou wel iets met mijn identiteit doen als ik me van alles zou aantrekken van de meningen over mijn kindje en vijf dagen opvang.

Voldoening
In mijn geval werk ik een aantal jaren met veel plezier en overgave aan mijn carrière en heb ik voor mezelf een heel duidelijk plan opgesteld. Ik heb plezier in wat ik doe, het is fijn om je beroep met overgave uit te kunnen oefenen. Dit geeft mij naast dat ik een fantastisch lief kindje heb, ook heel veel voldoening. De mening die ik ben toebedeeld is dan ook dat het niet óf moederschap, óf een carrière hoeft te zijn.

Iedere ochtend als mijn blije kind wakker wordt, ben ik er. Iedere avond totdat hij naar bed gaat, ben ik er. Als je kunt plannen, kun je (vrijwel) alles. De ochtend wakker worden en samen knuffelen en brabbelen, je kleine snoet uitzwaaien bij de opvang en dóór naar de Zuidas. Einde van de dag je kleintje ophalen van de opvang om thuis samen te eten en spelen en vervolgens naar bed te gaan. Daarna kun je prima nog je laptop openklappen en naar hartelust je voorstellen/ appraisals/ admin of wat je ook wilt doen, afronden. Sterker nog, met meer focus! Want je hebt alle aandacht kunnen geven aan je kindje, en vervolgens aan jezelf en je grootse carrière plannen. Het voelt fijn om dit goed te kunnen combineren, en daardoor voel ik me geen mindere moeder. Mijn kindje ontbreekt het aan niets, aandacht, liefde, gezelligheid, spelen en badderen krijgt hij in overvloed!

Support
Net als dat ik moeders respecteer en bejubel die parttime werken, lijkt het mij mooi als vrouwen onder elkaar iedere moeder supporten. Parttime, fulltime, welke constructie dan ook. Allen moeder, allen hebben wij het beste voor met onze kindjes, dus laten we elkaar toejuichen – wat de verdeling dan ook is met opvang. Hulde aan alle moeders!’

Tekst: Melissa Rutjes

Scoor hier jouw geluksboek, Happy Mom van Tessa Heinhuis. Voor een nog gezelliger leven met je kinderen.