Mag je nog buikspieroefeningen doen in het eerste trimester van je zwangerschap?

01.11.2022 09:34

Als je zwanger bent wil je natuurlijk wel gezond en fit blijven. Je wilt graag sterke buikspieren behouden als je hier al die tijd hard voor hebt getraind. Maar mag je nog buikspieroefeningen doen in het eerste trimester?

En hoe zit het verder met sporten tijdens je zwangerschap?

Buikspieroefeningen eerste trimester

Sporten is belangrijk om gezond en fit te blijven. Er zijn bepaalde buikoefeningen die je helpen om sterke buikspieren te krijgen en om je postuur te behouden natuurlijk. In het eerste trimester kun je dit nog het makkelijkst doen, want daarna wordt je buik alleen nog maar groter. Tijdens het eerste trimster mag je dit ook nog doen en is het veilig. Sterker nog: het wordt juist aangeraden om te doen. Je hebt dan sterke buispieren. Verder helpt het ook bij je herstel na je bevalling als je buikspieren sterk zijn. Let natuurlijk wel goed op je lichaam. Je zwangerschap zorgt ervoor dat je buikspieren uit elkaar gaan, omdat je baby daar groeit. Is de gleuf van de diastase op jouw buik al voelbaar? In dat geval is het trainen van de rechte buikspieren niet meer aan te raden.

Tips sporten tijdens zwangerschap

Om veilig te sporten tijdens je zwangerschap zijn er wat tips:

  • Van sporten tijdens je zwangerschap krijg je meer energie, maar als je weer te veel gaat sporten niet. Je moet hier een balans in gaan vinden, dus je kunt het best met mate sporten. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren.
  • Er wordt geconcludeerd dat oververhitting tijdens het sporten afwijkingen kan veroorzaken bij je ongeboren baby. Oververhitting moet je dus voorkomen als je hard aan het trainen bent, daarom is een goede warming up en cooling down belangrijk. Sport ook niet langer dan een uur.
  • Drink genoeg water tijdens het sporten, wat normaal gesproken al belangrijk is. Voor het sporten en na het sporten is dit ook van belang. Als je een uur gaat trainen, dan moet je ongeveer een liter water drinken. Wanneer het enorm warm is, dan moet je meer dan een liter drinken.
  • Als je besluit te sporten is regelmaat belangrijk. Je moet dus niet de ene week vijf keer gaan sporten en de andere week twee keer, je lichaam gaat dan ontregeld raken.
  • Je moet nooit tijdens het sporten plat op je rug liggen. Je bloedvaten hebben dan minder doorstroom, en dit is niet goed voor je ongeboren baby.
  • Een goede sportbeha is van belang, zodat je bosten wel goed ondersteunt worden. Dit om pijn in de borsten te voorkomen.
  • Sport rustig aan en overleg ook met je verloskundige wat je wel en niet moet doen.
  • Stop met sporten zodra je pijn voelt in je gewrichten, bekken of buik.
  • De meest geliefde sporten onder zwangeren zijn yoga, zwemmen, wandelen en fietsen.
Bron: minime.nl