Als je PCOS hebt en zwanger wilt worden: deze behandeling is er mogelijk

02.09.2022 11:23

Je wilt heel graag zwanger worden, maar je hebt PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom). Helaas komt dit wel eens voor bij vrouwen: tussen de vijf en tien procent heeft hier last van. 

Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk.

PCOS: wat is het?

De afkorting PCOS staat voor: polycysteus-ovariumsyndroom. Vrouwen die dit hebben zijn minder vruchtbaar, waardoor je moeilijk zwanger wordt. Vrouwen hebben meestal last van langere periodes waarbij de menstruatie en eisprong uitblijft. Dit komt, omdat je hormonenhuishouding door de war is geschopt. Je zal dan ook niet weten welk moment het beste is om zwanger te kunnen worden, dat is het vervelende. Timing is uiteraard van belang als je seks hebt om zwanger te raken.

Behandeling voor PCOS om zwanger te worden

Het is al niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van PCOS, misschien is het erfelijk of komt het door een te streng dieet of te veel sporten. Vaak heeft het meerdere redenen waarom je er last van kunt hebben. Je kunt het beste contact opnemen met de huisarts. Er kan dan bloedonderzoek gedaan worden.

Als je wel een gezond gewicht hebt, word je doorgestuurd naar het ziekenhuis door je huisarts. Je krijgt dan pillen mee, hier zit letrozol of clomifeen in. De pillen zorgen ervoor dat acht van de tien vrouwen een eiersprong krijgt. Uiteindelijk worden vier vrouwen binnen zes maanden zwanger bij het slikken van die pil.

  • Je slikt de pillen 5 dagen. De arts vertelt wanneer je kunt beginnen.
  • Sommige vrouwen krijgen een paar dagen na hun laatste pil een echo. De arts onderzoekt dan of de eiblaasjes goed groeien. In elk eiblaasje zit een eicel.
  • Groeien de blaasjes goed? Dan probeert de arts zo goed mogelijk te voorspellen wanneer de eisprong komt. En wanneer je dus het beste kunt vrijen om zwanger te worden.
  • Groeien de blaasjes niet goed? Dan krijg je de volgende keer pillen met meer letrozol of clomifeen erin. Of je krijgt prikken.

Ben je na 6 behandelingen niet zwanger? Dan bespreekt je arts met jou wat er nog meer mogelijk is en wat daarvan de voor- en nadelen zijn. Vergeet niet dat slikken van de medicijnen bijwerkingen met zich mee kan brengen. Denk hierbij aan vermoeidheid, duizeligheid, opvliegers, hoofdpijn en vaker droevig of boos zijn. In sommige gevallen krijg je ook het medicijn intra-uteriene inseminatie (iui) mee, in het geval dat het zaad van je partner geen beste kwaliteit heeft of matcht met jou. Neem altijd contact op met de arts wanneer je zwaarder wordt van de medicijnen, heftige buikpuin ervaart, en heel misselijk wordt.

Bron: thuisarts.nl