In je eisprong heb je gemiddeld 12 uur om zwanger te worden
Je eisprong: dat is hét moment in de maand waarop je zwanger kunt worden. Maar je hebt niet oneindig veel kans, zoals de meesten wel weten. Je maakt in je leven ongeveer 400 tot 500 eisprongen mee.
Want hoe zit het nou precies met die eitjes en die zaadjes?
Mini baby
Een kleine les biologie. De eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd. Er barst in één van je eierstokken dan een rijp eiblaasje (ook wel follikel genoemd) open en er komt een eicel vrij. Die eicel kan bevrucht raken als daar op het goede moment een sterk zaadcelletje bij komt. Daarvoor moet de eicel eerst nog door de eileiders, en als je seks hebt gehad, dan kan een zaadcel ook in die eileiders terechtkomen. Alleen de sterkste en snelste zaadcellen zwemmen via de baarmoedermond en baarmoeder naar de eileiders. Na deze bevruchting ontstaat een zygote die zich verder zal ontwikkelen tot een embryo.
Let wel: zoveel tijd heb je niet per maand. Een rijpe eicel blijft ongeveer 12 uur lang helemaal intact om bevrucht te worden, daarna is het weer wachten op de volgende maand.
Lees ook
Handig om te weten: helpt een vrouwelijk orgasme bij het zwanger worden?
Herkennen
Je menstrueert meestal elke maand, waardoor je ook elke maand die eisprong hebt. De meeste cycli duren 28 dagen. Vrouwen zijn gemiddeld 400 tot 500 keer ongesteld in hun leven voordat ze in de overgang raken. Waar je de eisprong aan kunt herkennen, is je vaginale afscheiding. Die is tijdens je eisprong wat taaier en dikker. Ook is je temperatuur ietsje hoger een dag na je eisprong (maar dan hebben we het slechts over ongeveer 0,2°C). Maak je je zorgen of je niet al zwanger had moeten worden? Geen paniek. Zelfs als je seks hebt op de dag van je ovulatie, hoeft het niet gelijk raak te zijn. De meeste vrouwen zijn binnen een jaar nadat ze stopten met anticonceptie in verwachting.