1 minuut korter douchen: zoveel geld bespaar je daar mee

01.09.2022 12:12

De energieprijzen zijn hoger dan ooit. Kan 1 minuut korter douchen helpen om kosten te besparen?

Iedereen heeft te maken met het feit dat de energieprijzen stijgen. Dit allemaal door de klimaatverandering, waardoor er te weinig water is. Ook komt het door de oorlog in Oekraïne. We vinden het allemaal lekker om lang onder die douche te staan, vooral als straks de koudere dagen er weer aankomen. Als je nou net iets korter onder die warme straal staat, scheelt je dat een flinke smak geld.

Hoelang douchen we gemiddeld?

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld negen minuten lang douchen. Dit is langer dan je misschien zou denken op dat moment. Er zijn mensen die langer douchen en mensen die nu al rond de 5 minuten douchen. Vijf minuten zou het nieuwe normaal moeten worden. “Er zijn dus mensen die er dertien minuten onder staan”, zegt Puk van Meegeren, energie-expert van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Die maken andere keuzes, die vinden bijvoorbeeld relaxen belangrijker. Ons advies is dan ook om meestal die vijf minuten aan te houden. En als je waarde hecht aan dat ontspanningsmoment, doe dat dan één keer in de week.” Elke minuut die korter douchen zal verschil maken: niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen spaarrekening.

Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water bij negen minuten douchen. Daarvoor betaal je 0,62 euro bij een gasboiler en 0,70 euro bij een elektrische boiler, zo berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de energieprijzen van mei 2022. Douche je nog maar 5 minuten, dan levert je dat 130 euro per jaar op. Toch lekker.

Wist je dat…

Wist je dat je bij negen minuten douchen al 65 liter aan warm water verbruikt.

Wist je dat je gemiddeld meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas bespaart als je als gezin vijf minuten in plaats van negen minuten onder de douche staat.

Wist je dat als je een bad vult met de inhoud van 120 liter, dit meer energie en water kost dan als je een douche zou nemen?

Wist je dat korter en minder vaak gaat douchen beter is voor je lichaam?

Wist je dat je anderhalf jaar lang kan koken op gas als huishouden met het gas dat je bespaart door maximaal vijf minuten te douchen?

Bron: nu.nl