Aangeboren obesitas: dit kun je doen als je baby overgewicht heeft
Obesitas komt helaas steeds vaker voor bij baby’s en kinderen. Maar hoe kan dit dan? Soms is dit aangeboren of genetisch bepaald, maar meestal ligt het gewoon aan voeding en beweging.
Helaas brengt obesitas meer met zich mee dan je zou denken, denk maar aan lichamelijke en soms ook psychische problemen.
Obesitas
Obesitas heeft te maken met verschillende factoren, gewicht, lengte en buikomvang. Je BMI wordt berekent met deze gegevens. Wanneer er dan sprake is van een te hoge BMI heb je te maken met obesitas, overgewicht dus. Ondanks dat je vaak wel kan inschatten of iemand obesitas heeft, als je kijkt naar de buitenkant. De gezondheid is slechter bij baby’s met obesitas.
Obesitas bij baby’s: oorzaak
Voor 95 procent is er geen oorzaak voor de overgewicht van baby’s en kinderen, als je niet te maken hebt met een ziekte of lichamelijk afwijking. De uitkomst is dan natuurlijk dat het vooral ligt aan de voeding en beweging. Sommige baby’s eten te ongezond, denk aan te veel suiker en koolhydraten. Wel spelen erfelijke factoren ook een rol, want de kans is groter dat je baby het krijgt als je het zelf ook hebt of als het in de familie zit. Wist je trouwens dat flesvoeding een oorzaak kan zijn van overgewicht en borstvoeding juist kan helpen om dit te voorkomen?
In 5 procent van het overgewicht bij baby’s is een duidelijke oorzaak gevonden. Zowel de baby zelf, als jij als moeder kunnen hier helemaal niets aan doen. Waarschijnlijk is de oorzaak dat je baby een ziekte of syndroom heeft. Maar wat is dan de oorzaak? Ik zet ze even voor je op een rijtje:
- Aangeboren obesitas: je baby is hier dus gewoon mee geboren
- Verstoorde hormoonspiegel: de hormoonspiegel is verstoord waardoor je te maken kan hebben met te weinig schildklierhormoon, groeihormoon, of een te veel of te kort aan bijnierhormoon
- Groeistoornis: misschien is je baby wel te klein voor de leeftijd, waardoor je al snel te maken hebt met een te hoog BMI en dan automatisch obesitas
- Medicatie gebruik: er zijn helaas medicijnen waarvan je als bijwerking hebt dat je gewicht toeneemt, nooit fijn maar hier is niets aan te doen
- Genetische afwijking: het zit in de familie, waardoor je het dus ook kan overdragen aan je baby
Behandeling obesitas bij baby’s
Wanneer je baby te maken heeft met obesitas kun je naar de huisarts gaan om te kijken voor een oplossing. Ze zullen je vragen gaan stellen over de voeding en beweging van je baby, maar ook van het hele gezin. Hier moet je dus rekening mee houden en voorbereid op zijn. Kijk even naar je familie, komt obesitas daar vaker in voor. Dit zullen ze zeker weten gaan vragen, omdat het dan genetisch is. Eerlijkheid is het belangrijkste, want alleen dan kunnen ze je goed helpen. Wanneer je van jezelf weet dat je je baby te ongezond eten geeft, zeg dit dan ook eerlijk. Aan een voedingspatroon kan verandering komen, door dat patroon gezonder te maken. Wanneer het genetisch is, zal het een stuk lastiger worden en moeilijker te behandelen. Als daar sprake van is zal de ars kijken naar een vervolgtraject om je baby te helpen bij de behandeling tegen de obesitas.