13x wat je vooral niet moet zeggen tegen een vrouw die bijna moet bevallen

27.02.2023 19:21

Als het op zwangerschappen en bevallingen aan komt, flappen mensen er nogal eens wat vreemde dingen uit. Dingen die je helemaal niet wil horen, die niet helpend zijn of die ronduit beledigend zijn. Wat je dan de volgende keer moet doen? Dit lijstje onder zijn of haar neus schuiven: 13 dingen die je níet moet zeggen tegen een vrouw die bijna moet bevallen. 

13 dingen die je niet moet zeggen tegen een vrouw die bijna moet bevallen

 1.  ‘Ach, er is er nog nooit een blijven zitten’ – Nee, maar dat betekent niet dat ik het niet spannend vindt?
 2. ‘Ben je nou nog steeds niet bevallen?!’ – Oh, jawel! Ik loop gewoon voor niets waggelend met een dikke buik rond.
 3. ‘Ik was veel minder aangekomen toen ik zwanger was’ – Nou, gefeliciteerd meid! Wat heb ik aan deze informatie?
 4. ‘Je kunt wel zien dat je bijna gaat bevallen, je houdt veel vocht vast he? Vooral in je gezicht.’ – Gewoon. Niet. Doen. Een hoogzwangere vrouw voelt zich al niet het toppunt van schoonheid, dit is niet helpend.
 5. ‘Weet je zeker dat het geen tweeling is?’ – Nou, joh: nu je het zegt! Misschien hebben ze er een gemist bij alle echo’s.
 6. ‘Wist je dat heel veel vrouwen moeten poepen en spugen tijdens de bevalling? Niets om je voor te schamen hoor straks!’ – Goh, bemoedigend.
 7. ‘Tja, na de bevalling wordt je lijf nooit meer zoals het was. Je bent een beetje meer uitgezakt en dat komt nooit meer goed.’ – Mag ik eerst die bevalling overleven en me dan druk maken over mijn lijf? Bedankt.
 8. ‘Geniet nog maar even van je nachtrust – dat is straks allemaal voorbij.’ – Nachtrust? Ik ben 39 weken zwanger; wat denk je zelf?
 9. ‘Sterkte met de bevalling – ik heb allemaal verhalen gehoord van mensen die van voor naar achter waren uitgescheurd. Maar dat kunnen ze hechten hoor; vraag wel even om een extra hechting HAHA.’ – Supergrappig ja! Zullen we bij jou een hechting bij je lippen laten zetten zodat je niet meer kunt praten?
 10. ‘Je gaat toch wel borstvoeding geven, hè? Dat is echt het allerbeste hoor!’ – Zet een hoogzwangere vrouw onder geen beding (ik herhaal NOOIT) onder druk. En zeker niet over borstvoeding, want hoewel het soms een keuze is, gaat het soms ook niet.
 11. ‘Toen ik bevallen was, was ik binnen vier dagen weer helemaal plat.’ – Goh, gefeliciteerd. Wil je nog een roze koek?
 12. ‘Die bevalling lijkt me zo eng, en die pijn! Afschuwelijk.’ – O, ja nee. Lijkt me heerlijk. Een baby door mijn vagina duwen.
 13. ‘Ben je blij dat het een jongen/meisje wordt? Of had je liever anders gehad?’ – Ten eerste: het is geen keuze. Ten tweede: het is niet jouw zaak. Ten derde: gender dissapointment bestaat echt, dus het is een pijnlijke vraag.

Lees ook: Je hebt doordeweeks meer kans om te bevallen via keizersnede dan in het weekend\

TIP: Doe een cursus om goed voorbereid de bevalling in te gaan