De 17 beste dingen die je je baby of dreumes te eten kan geven

09.03.2023 14:57
superfoods baby

Een tijd geleden was het helemaal hot onder de fitgirls: superfoods. Voeding die allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee zou brengen. Niet alleen voor de fitgirls onder ons is dat een goed idee, ook voor baby’s en peuters zijn er zogenaamde ‘superfoods’.

Vanwege hun kleine buikjes, eten baby’s nog niet zo veel. Des te belangrijker dat hun dieet bestaat uit voeding met véél voedingsstoffen. Deze superfoods voor baby’s en peuters zijn supergezond.

Wanneer kunnen baby’s superfoods eten?

Vanaf dat je baby zes maanden oud is, kunnen ze vast voedsel eten. Sommige voedingsmdidelen, zacht vlees, fruit en groente pureetjes, kunnen al vanaf vier maanden gegeven worden. Een belangrijk ding om te onthouden: voor vier maanden is het niet verstandig om iets van vast voedsel aan je baby te voeren. Twijfel je? Vraag het op het consultatiebureau of aan een kinderarts.

Superfoods voor baby’s en peuters

 • Bananen
  Bananen zijn top! Ze zitten vol met koolhydraten voor langdurige energie, maar bevatten ook veel vezels voor een gezonde stoelgang. Bovendien zijn ze makkelijk mee te nemen – ze zitten in hun eigen verpakking. Geef je de banaan aan kleine baby’s? Dan is het verstandig om te zorgen dat ze rijp genoeg zijn en gepureerd. Oudere kindjes kunnen banaan in stukjes eten als snack.
 • Zoete aardappel
  Dit is een echte superfood; de zoete aardappel. Hij bevat kalium, vitamine C, vezels en betacaroteen: een antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen en de kans op verschillende soorten kanker kleiner maakt. Bijkomend voordeel is dat kleintjes de smaak van zoete aardappel lekkerder vinden dan andere groente, want – je raadt het al – het smaakt lekker zoet. Je kunt er ook prima een puree van maken voor de allerkleinste die net hun overgang maken naar vast voedsel.
 • Avocado’s
  Avocado’s bevatten veel eiwitten – meer dan welke vrucht dan ook. Bovendien zijn ze rijk aan onverzadigde vetten; het gezonde vet dat de risico’s op hart- en vaatziekten verkleint. Let wel even op dat je alleen echt rijpe avocado’s aan je kleintje geeft.
 • Eieren
  Ook eieren mogen in dit rijtje niet meer ontbreken. Niet meer, want vroeger was het not done om je kleintje eieren te geven. Men was bang voor allergische reacties. Dat advies is veranderd, al zeggen sommige artsen dat het handig blijft om – voor het geven van eieren – een expert in te schakelen, zeker als allergieën in de familie zitten. Maar waarom zijn eieren zo gezond voor kindjes? Het eiwit voorziet in proteïne, het eigeel bevat zink en vitamines A, D, E en B12. Bovendien bevat het eigeel choline – een stof die volgens verschillende onderzoeken cruciaal is voor de ontwikkeling van de hersenen.
 • Wortels
  Wortels: supergezond, voor volwassenen én kleintjes. Ze bevatten veel betacaroteen, de antioxidant die ze dat oranje kleurtje geeft. Deze stof wordt ook gelinkt aan groeien en gezonde ogen. Als je worteltjes kookt worden ze zoeter, waardoor baby’s ze extra lekker vinden. Maar let op: als je ze kookt, kook ze dan goed door. Je kunt ze ook pureren – nog makkelijker weg te krijgen voor je kleintje.
 • Yoghurt
  Calcium, proteine en fosfor: je vindt het allemaal in yoghurt. Alle drie deze stoffen zijn belangrijk voor gezonde botten en tanden. Bovendien bevat yoghurt probiotica, een goede bacterie die helpt bij vertering en die het immuunsysteem ondersteunt. En hoewel je voor jezelf misschien vaker voor de halfvolle of magere variant gaat, is het verstandig om voor je kleintje volle yoghurt te kiezen. Baby’s hebben vet nodig. Hetzelfde geldt voor naturel yoghurt in plaats van yoghurt met een smaakje; die laatste bevatten veel onnodige suikers.
 • Kaas
  Niet alleen bevat kaas proteine, het zit ook vol met calcium en een gezonde dosis vitamine B2, die helpen om proteine, vet en koolhydraten om te zetten in energie. Baby’s zijn vooral gek op Zwitserse kaas – deze heeft een wat zoetere smaak, dat vinden baby’s lekker.
 • Baby cereal
  Granen voor je kleintje zijn een goed idee! Met speciale baby cereal voorzie je ze in hun ijzerbehoefte. IJzer hebben ze nodig om goed te groeien en te ontwikkelen. Baby’s worden geboren met een voorraadje ijzer, maar dit raakt op rond de 5 of 6 maanden. Als je baby begint met vast voedsel, raden experts aan om te beginnen met dit soort ijzerrijke cereal, ook omdat er een kans bestaat dat je kleintje daardoor minder snel een allergische reactie oploopt.
 • Kip
  Kip zit vol met proteïne en vitamine B6, stoffen die je lichaam helpen om energie uit voedsel te halen. Het is belangrijk dat baby’s regelmatig voeding met proteïne eten, om hun groei te stimuleren. Als je baby niet van de smaak van kip houdt, mix het dan met zijn favoriete fruit of groente.
 • Flespompoen
  Kindjes zijn dol op de smaak van flespompoen. Het bevat het antioxidant betacaroteen, vitamine C, kalium, vezels, foliumzuur, B-vitaminen en zelfs wat omga 3. Stoom of kook de flespompoen tot-ie zacht is en pureer tot het glad is.
 • Vis
  Vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm, bevatten veel vitamines en essentiële vetten die helpen bij het ontwikkelen van de hersenen, ooggezondheid en het immuunsysteem. Witte vis geeft ook nog eens een proteine bost. Vis kan een allerigsche reactie geven, dus het is verstandig om met het consultaitebureau of de kinderarts te overleggen of je dit kunt voeren.
 • Tomaten
  Tomaten zijn een belangrijke bron van lycopeen, een antioxidant dat helpt bij het voorkomen van kanker en hartziekten. Rauw is-ie dus al heel gezond, maar onderzoek toont aan dat de goede stoffen beter kunnen worden opgenomen als de tomaten heel even zijn gekookt met een klein beetje olie.
 • Erwten
  Erwtjes zitten barstensvol vitamine K, een voedingsstof die samenwerkt met calcium om sterkte botten te bouwen. Daarnaast bevatten erwten ook de antioxidanten vitamines A en C, net als foliumzuur, vezels en B-vitaminen. What’s not to love?
 • Broccoli
  Dit is een echte superfood voor baby’s, dankzij de hoge hoeveelheid vitamine C, betacaroteen, foliumzuur, ijzer, kalium en vezels. Als je broccoli in water kookt, gaan de vitaminen door de helft, dus het is het beste om de groente te stomen of in de magnetron te doen. Als je baby niet zo gek is op broccoli, mix het dan met een zoete groente, bijvoorbeeld zoete aardappel of flespompoen.
 • Pasta
  Een perfect bron van complexe koolhydraten, die langdurige energie geven. Niet voor niets dat pasta zo populair is onder atleten. Mix volkorenpasta met normale pasta om het aantal vezels wat omhoog te krijgen. Kook wel goed door, die pasta, zodat het zacht genoeg is voor je kleintje om weg te krijgen.
 • Frambozen
  Frambozen bevatten ellagic zuur, dat ons kan beschermen tegen kanker. Van alle fruitsoorten hebben frambozen de meeste vezels en de minste calorieën. Perfecte snack voor je kleintje dus!
 • Bruine rijst
  Bruine rijst geeft energie, proteïne, verschillende vitaminen B én mineralen. Het is veel voedzamer dan witte rijst, want tijdens het bereiden raakt de laatstgenoemde zijn belangrijke vitamines en mineralen kwijt. Het zetmeel in rijst wordt langzaam geabsorbeerd en geeft daarom langzaamaan glucose af voor langdurige verzadiging en energie. Een ware superfood!

Bron: parents