Zwanger worden met de Billingsmethode: zo bepaal je je vruchtbare dagen

13.09.2022 13:25

Wil je graag zwanger worden? Dan is de Billingsmethode misschien wel de oplossing: hiermee weet je precies waneer je het meest vruchtbaar bent. Je controleert dan je cervixslijm.

Nog nooit van gehoord? Dat is niet gek, hoor. Maar misschien wordt zwanger worden op deze manier gemakkelijker.

Wat is de Billingsmethode precies?

De Billingsmethode is een methode om te achterhalen wanneer je vruchtbare dagen zijn, met behulp van je vaginale afscheiding. De methode werd ontwikkeld door de Australische arts John Billings in 1953. Het is fijn om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt, alleen dan kan je natuurlijk zwanger worden. Je vaginale afscheiding noemen artsen ook wel cervixslijm. Dit verandert gedurende je cyclus van kleur, geur en structuur. Om gebruik te maken van de Billings ovulatiemethode, hoeft je cyclus niet altijd perfect 28 dagen (het gemiddelde) te duren.

Fase 1

Dit is de fase als je ongesteld bent, maar ook de paar dagen daarna. Hier is je afscheiding dik, taai, zuur en troebel. De kans om zwanger te worden is enorm klein in deze fase, de zaadcellen kunnen dan niet goed overleven door de zuurgraad.

Fase 2

In deze fase zal het slijm er anders uit komen te zien, vloeibaarder, helder, elastischer en minder zuur. Nu zullen de zaadcellen sneller overleven, dan in fase 1. Door met je vinger in de vagina te voelen vlakbij je baarmoederhals en het tussen de duim en wijsvinger te houden, kun je voelen dat er draden ontstaan. Het zaad zal dan makkelijker de baarmoeder bereiken.

Fase 3

Dit is de fase dat je eisprong plaats zal gaan vinden. Het vruchtbare slijm is veranderd en neemt toe. Het slijm is dan doorzichtig en elastisch en glibberig. De zaadcellen bereiken nu makkelijker de baarmoeder, waardoor zwanger worden makkelijker wordt.

Fase 4: de Billingsmethode

Tot slot fase 4, de drie tot vier dagen na de piek van je ovulatie, dan wordt het slijm weer anders en is het meer kleverig en brokkelig. De onvruchtbare periode is dan weer begonnen.

Het is belangrijk om je cyclus bij te houden, dit kan met een dagboek of via je telefoon met een app. Je wilt je lichaam natuurlijk leren kennen, zo weet je ook wanneer je het meest vruchtbaar bent. Misschien duurt het even voordat je de verschillende fasen ontdekt, maar de kans op zwangerschap neemt dan wel toe.

Bron: Famme