Zwanger aan de kersttafel: wat mag je nu wel en wat mag je absoluut niet eten?

16.12.2021 10:44

Als je net zwanger bent of al een paar maanden een baby in je buik draagt, is het even opletten tijdens de feestdagen. Dat je geen glas wijn mag, snap je wel. Maar er is meer wat je niet zomaar kunt eten aan de kersttafel.

Let hier in ieder geval goed op, want alles voor je baby in je buik:

 • Geen rauwe groenten of fruit, geen rauw vlees. Fruit moet altijd goed afgewassen zijn en het liefst geschild. Maar als je niet weet in wat voor keuken het precies bereid wordt, neem dan geen risico.
 • Voorverpakte gerookte vis zoals gerookte zalm of makreel kan de listeriabacterie bevatten. Wil je vis eten? Kies dan voor een warm gerecht waarin de vis volledig gegaard is. Toch liever een koud visgerecht? Dan kun je voor een salade met gekookte garnalen of gekookte vis gaan. Vegetarische gerechten zijn altijd safe als je zwanger bent.
 • Ook de voorgerechten met niet volledig doorbakken vlees zijn geen veilige keuze tijdens je zwangerschap: carpaccio, tartaar, rauwe ham, rosbief, etc.
 • Let ook op zelfgemaakte mayonaise: hier zit vaak rauw ei in.
 • Hoofdgerecht: eet nooit orgaanvlees en alles wat niet genoeg gegaard is, zoals rood vlees.
 • Patés, zelfs de plantaardige, staan op de ‘nee’-lijst, we zijn bang dat ze listeria kunnen bevatten. Bovendien komt lever in veel patés voor en lever moet tijdens de zwangerschap worden vermeden. Lever bevat een hoog gehalte aan vitamine A, waarvan de NHS zegt dat het schadelijk kan zijn voor je baby.
 • Bij het dessert kijk je ook even uit voor bereidingen die rauwe eieren kunnen bevatten. Chocolademousse, tiramisu, bavarois en sabayon bevatten ei dat niet volledig gegaard is, wat risico geeft op besmetting met salmonella en listeria. Wat wel mag zijn voorverpakte toetjes: zoals chocolademousse. Dan zijn de eieren niet meer rauw. Kies dan ook even niet voor vers maar voor voorverpakt.

Dit mag wel

Wat kun je nou beter wel eten wat goed is voor je kind? Je weet zelf ook wel dat gestoomde en gekookte groenten gezond zijn, maar ja, erg kerstig is het misschien niet. Dit zijn lekkere opties voor de feestdagen:

 • Vette vis: een vette vis zoals (gebakken, gekookte of gestoomde) zalm of forel op het menu zetten is een goed plan, daar zitten gezonde Omega-3 vetzuren
 • Noten zijn ook goede vetten voor je baby
 • Tapenade, auberginekaviaar, hummus, toast met warme geitenkaas en honing … Hapjes zijn ideaal voor jou, net als gourmetten of kaasfonduen. Let er zelf goed op dat alles wat je eet gaar is en niet rauw, dan zit je veiliger.
 • Kalkoen kun je gewoon eten als hoofdgerecht, wel zo gezellig voor de Christmas spirit.
 • Hoewel het belangrijk is om tijdens je zwangerschap gezond te eten, kan het geen kwaad om met Kerstmis een beetje te genieten van wat je lekker vindt. En dat betekent waarschijnlijk een of twee chocolaatjes (per dag). Maar let op je inname van cafeïne, aangezien je niet meer dan 200 mg per dag mag hebben. En in pure chocolade zit ook cafeïne.
Bron: NCT