Zo bereken je hoe lang je zoon of dochter wordt

14.10.2022 11:25

Iedereen is wel benieuwd hoe lang je kind gaat worden op latere leeftijd. Hoe leuk is het op dit vooraf al te weten? Dit kun je nu dus berekenen met een bepaalde berekening.

Je hoeft alleen maar vaders en moeders lengte te weten om erachter te komen hoe lang je kind gaat worden.

Lengte kind

De lengtegroei van je kind wordt bepaald door genetische factoren voor ongeveer 80%. Wanneer ouders klein zijn, worden er ook kleine kinderen verwacht. En wanneer ouders lang zijn, worden er lange kinderen verwacht. Het is wel een feit dat jongens vaak groter worden dan meisjes. Met de lengte van je ouders kun je dus goed inschatten hoe lang je kinderen gaan worden. Er wordt op een wiskundige manier een inschatting gemaakt, ook wel streeflengte genoemd.

Berekening streeflengte

Formule streeflengte berekenen:

De formule die je gebruikt om de Target height (TH) te berekenen voor een jongen:

TH = 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder

De formule voor de verwachte lengte van een meisje:

TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Vul maar snel in zodat je een schatting krijgt van de lengte van je kind. Vergeet niet dat dit een schatting is en ze uitgaan van een gemiddelde. Het zou zomaar 10cm kunnen afwijken, groter of kleiner. Het kan dus zijn dat als je een zus hebt, die toch kleiner of groter is dan jij. Maar veel dingen kunnen invloed hebben op je lengte, denk maar eens aan voeding of stress. Dit wordt allemaal niet meegenomen in de berekening, waardoor de lengte dus nog wel iets kan afwijken. Stel je bent als moeder 170 cm lang en als vader 180 cm lang. Dan krijg je een zoon van 182 cm lang en een dochter 162 cm. En dat is toch grappig om alvast te weten, toch?

Bron: 24Baby

In samenwerking met Mama Magazine