Wat vind jij: ‘een tuigje bij je kind, dat is gewoon kindermishandeling’

13.08.2023 19:00
tuigje

Alle ouders doen wat ze doen voor hun kind met de beste bedoelingen. Toch zijn er veel discussiepunten waar we het over oneens kunnen zijn. Wel of geen borstvoeding geven, je kind wel of niet op jullie kamer laten slapen en wel of geen tuigje bij je kleintje, om maar een paar voorbeelden te geven. We zijn benieuwd wat jullie vinden van het laatste voorbeeld: een tuigje, is dat wel of geen goed idee? 

Sommige kindjes luisteren heel goed en blijven bij je in de buurt, bij anderen knipper je een keer met je ogen en ze zijn verdwenen. In dat laatste geval kan een tuigje uitkomst bieden. Maar is dat gek?

Nadelen van een tuigje

 • Veroordelingen
  Het grootste nadeel van een tuigje is toch wel de veroordelingen van de omgeving. Mensen die zeggen: ‘het is toch geen hond?!’ of die het ‘vinden grenzen aan kindermishandeling’; je moet een dikke huid hebben als je kind een tuigje om krijgt.
 • Minder bewegingsruimte
  Er zijn tegenstanders die zeggen dat een tuigje de bewegingsruimte van kinderen beperkt. Dit zou van invloed kunnen zijn op hun onafhankelijkheid en motorische vaardigheden.

Voordelen van een tuigje

 • Fijn gevoel voor de ouders
  Weten dat je kind veilig is, dat is het fijnste gevoel voor een ouder. Zo’n tuigje kan een extra vorm van veiligheid bieden, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door een drukke stad of langs de openbare weg.
 • Leren en bewegen
  Kindjes zitten vast, maar het is niet dat ze nergens heen kunnen. Ze kunnen nog steeds leren, maar veiliger.
 • Kindjes met een speciale behoefte
  Voor ouders met kinderen met een speciale behoefte, is zo’n tuigje juíst vrijheid. Zo kunnen ze in de gaten gehouden worden, maar wel deelnemen aan activiteiten.

Alternatieve methoden

Gaat een tuigje je te ver, maar wil je wel iets anders proberen om je kind bij je te houden? Dan zijn er natuurlijk alternatieven. De meest voor de hand liggende zijn hand in hand lopen en de kinderwagen of de buggy. Maar ook een draagzak of een rugdrager (je weet wel, zo’n rugzak waar dan een peuter in zit), zijn perfect. Verder is het natuurlijk heel belangrijk – of je nou wel of geen tuigje gebruikt, om te praten over veiligheid en het belang van bij je blijven als het druk is.

Wat vind jij? Wel of geen tuigje bij je kind?