Vanaf deze leeftijd zou je te oud zijn om een ivf-behandeling te mogen krijgen

24.10.2022 10:08

Wat nou als je al wat ouder bent, maar toch nog een kinderwens hebt. Het lukt je alleen niet om zwanger te worden, dus je hebt een ivf-behandeling nodig. Vanaf welke leeftijd is het niet meer mogelijk om een ivf-behandeling te krijgen als vrouw?

Je zou denken dat leeftijd niet uitmaakt.

Wat is een ivf-behandeling precies in het kort?

Een ivf-behandeling onderga je wanneer je niet op een natuurlijke manier zwanger kunt worden. Een ivf-behandeling is een techniek waarbij een eicel bevrucht wordt met een zaadcel van de man. Wanneer die eicel en zaadcel samensmelten ontstaat er een embryo. Het embryo wordt teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Wanneer alles goed verloopt en de embryo zich dus innestelt, kun je zwanger worden.

Wie komt in aanmerking?

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een ivf-behandeling, hier is een medische reden voor nodig. Ook je persoonlijke situatie speelt hierbij een rol en je leeftijd. En tot slot hoe lang je al probeert om zwanger te worden.

Wanneer kom je verder in aanmerking:

  • Vrouwen van wie de eileiders niet goed functioneren of verwijderd zijn
  • Vrouwen met ernstige endometriose
  • Vrouwen die door een onverklaarbare reden niet vruchtbaar zijn
  • Vrouwen waarbij de eierstokken niet goed werken
  • Vrouwen waarbij zaad van hun partner niet vruchtbaar is
  • Vrouwen met hormonale stoornissen

Ivf-behandeling leeftijd

Je mag als vrouw niet ouder zijn dan 41 jaar, omdat er vanaf die leeftijd risico’s aan een zwangerschap zitten. Uit onderzoek van wetenschappers is gebleken dat de kans op een gezond kind daalt na die leeftijd. Er zijn uitzonderingen. Wanneer je hormonale bloedwaarden en het aantal ei-blaasjes nog voldoende is mag je de ivf-behandeling krijgen tot 43 jaar. Je ingevroren embryo’s kunnen worden geplaatst bij vrouwen tot de leeftijd van 50 jaar, maar ook hier geldt dat je eerst een medische en fysieke screening zult moeten ondergaan. Als je fysiek fit genoeg bent, zou het mogelijk zijn tot 43 jaar.

Bron: rijksoverheid.nl