Wat is endometriose en kun je als je dit hebt zwanger worden?

18.10.2022 09:16

Heb je ooit wel eens gehoord van endometriose? Wat is dit en kun je nog zwanger worden als je dit hebt? Welke klachten brengt het met zich mee en is het te behandelen?

Het brengt veel vragen met zich mee.

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel buiten de baarmoeder zit, het lijkt heel erg op baarmoederslijmvlies. Normaal zou het slijmvlies alleen in de baarmoeder zitten, maar bij endometriose dus niet. Het zit op de eileiders, eierstokken, buikvlies, blaas, of het laatste stuk van je darm. Het kan enorm pijnlijk zijn tijdens je menstruatie. Ook kan het er ook voor zorgen dat je moeilijk zwanger kan worden.

Klachten endometriose

Endometriose kan veel vervelende klachten geven en ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Maar er zijn ook vrouwen met een uitzondering, die ervaren bijna geen klachten of soms zelfs helemaal geen klachten. Ook verschilt het per vrouw hoe erg de pijn is, sommige vrouwen ervaren milde klachten en andere vrouwen ernstige klachten. Dit zijn de klachten die voorkomen bij endometriose:

  • Pijn bij het plassen
  • Pijnlijkere menstruatie
  • Pijn bij de seks
  • Pijn bij ontlasting
  • Slijm en/of bloedverlies bij de ontlasting
  • Bloed bij het plassen
  • Buikpijn
  • Verstopping

Wanneer je veel last hebt van deze klachten is de kans groter op onvruchtbaarheid, dan bij mildere klachten. Wanneer je bijna geen klachten hebt is er dus zeker nog een kans om zwanger te worden.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor endometriose. Dit hangt af van je klachten, hoe ernstig die zijn en hoe pijnlijk. Verder kijken artsen ook hoe je organen in staat zijn en of je nog een kinderwens hebt. Als je namelijk nog een kinderwens hebt zijn er ook speciale behandelingen voor. Hormonen die ook gebruikt worden in de anticonceptiepil zouden kunnen helpen of een operatieve ingreep die wordt uitgevoerd door de gynaecoloog. Operatieve behandelingen worden sneller gedaan bij milde klachten. Bij ernstige klachten wordt er met een kijkoperatie een klein stukje endometriose weggebrand. Bij nog heftigere klachten zal een uitgebreidere operatie nodig zijn.

Bron: catharinaziekenhuis.nl