Vaginisme: ‘Een tampon inbrengen doet al pijn, laat staan een penis’

29.10.2022 13:58

Vaginisme: penis, vingers en een tampon niet in de vagina kunnen brengen. Je hebt dan last van je bekkenbodemspieren, die spannen zich aan. Je vagina gaat eigenlijk op slot als het ware. 

Waar heb je precies last van bij vaginisme en welke klachten heb je?

Vaginisme: wat is het?

Bij vaginisme ga je de bekkenbomemspieren aanspannen, zonder dat je dit eigenlijk wilt. Je kunt dan geen penis, vingers, tampon of eendenbek in je vagina brengen, je bent niet ontspannen genoeg. Je krijgt het gevoel dat je vagina op slot schiet, waardoor je niks kunt inbrengen. Vijf procent van de vrouwen in Nederland heeft last van vaginisme. De bekkenbomemspieren zijn heel sterk, die rondom je vagina zitten. Wanneer je die spieren gaat aanspannen krijg je dus het probleem dat je niks kunt inbrengen, en dat is heel frustrerend. Wanneer het op één of andere manier toch wel lukt, doet dit enorm veel pijn. Je kunt al last krijgen van een vaginistische reactie bij het idee dat er iets naar binnen gebracht gaat worden. Het feit dat je dus niks naar binnen kunt brengen, betekent niet meteen dat je geen zin hebt in seks. Vaak wordt dit gedacht bij vrouwen die vaginisme hebben. Het lichaam werkt gewoon niet mee, hoe graag je dit ook zou willen.

Vaginisme vormen

Je hebt twee vormen vaginisme, en dit zijn ze:

  • Primaire vaginisme: als je last hebt van primaire vaginisme, dan heb je nog nooit iets in je vagina kunnen brengen van jongs af aan.
  • Secundaire vaginisme: als je last hebt van secundaire vaginisme krijg je hier last van op latere leeftijd. Toen je nog jong was lukte dit wel en deed het ook geen pijn, pas later lukte het niet meer.

Vaginisme kan zich ook anders vormen dan deze twee varianten. Je kunt bijvoorbeeld wel een tampon inbrengen, maar geen penis. En het kan zelfs verschillen per partner of je last krijgt van een vaginisme reactie.

Klachten

Als je twijfel hebt of je last hebt van vaginisme, dan kun je dit herkennen aan de volgende klachten:

  • Een tampon, vinger of penis inbrengen in de vagina lukt niet.
  • Seks hebben lukt niet, hoe graag je dit ook wilt.
  • Iets proberen inbrengen in je vagina doet heel veel pijn.
  • Er kan geen inwendig onderzoek plaatsvinden bij de arts, want dit doet enorm veel pijn.
  • Je krijgt het gevoel dat je vagina aan het verkrampen is en soms is de rest van je lichaam ook gespannen.
  • De huid is erg gevoelig rondom je vagina.

Ga niet meteen denken dat je last hebt van vaginisme als een tampon of vinger inbrengen soms wel pijn doet. Dit kan ook betekenen dat je niet ontspannen genoeg bent, waardoor het niet lukt. De eerste keer seks doet soms ook pijn, doordat je dan gespannen bent. Dus dan betekent het ook niet meteen dat je last hebt van vaginisme. Bij langere tijd problemen en pijn, is er een kans op vaginisme. Als je een kinderwens hebt, kun je overleggen met je arts wat je mogelijkheden zijn.

Bron: 24baby.nl