Zwanger worden makkelijker door acupunctuur: betere doorbloeding van je baarmoeder en eileiders

27.10.2022 13:40
Therapist performing acupuncture

Je hebt een kinderwens, maar het lukt maar niet om zwanger te raken. Of je hebt al een een over meerderen miskramen moeten doorstaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je lichaam is namelijk best een ingewikkeld systeem. De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) houdt zich al eeuwenlang bezig met (on)vruchtbaarheid. Het uitgangspunt is balans: lichamelijk, geestelijk én emotioneel. De acupuncturist kan je helpen dit evenwicht te herstellen door naalden te zetten op bepaalde energiepunten. 

Hoe werkt acupunctuur precies?

In ons lichaam lopen onzichtbare banen (meridianen) waarlangs energie stroomt. Deze meridianen vormen een soort energienetwerk waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk punt staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. De acupuncturist kan met behulp van speciale naalden bepaalde energieën (yin of yang) afremmen of juist stimuleren. 

 Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen 

Gilles Stoop, acupuncturist met bijna 20 jaar ervaring op het gebied van vruchtbaarheid en zwangerschap, licht toe hoe het werkt. ‘Van die naaldenprikjes zelf word je natuurlijk niet zwanger. Maar ze kunnen wel allerlei processen in je lichaam reguleren. Niet alleen je  hormoonbalans en menstruatiecyclus, maar ook je immuunsysteem, bloedcirculatie, energiehuishouding en stressniveau. Acupunctuur kan soms net het verschil maken, zodat je wél zwanger raakt, zwanger blijft, of de bevalling vlot verloopt. Daarnaast bespreek ik met mijn patiënten wat ze zelf kunnen doen om hun kansen te vergroten en enigzins ontspannen dit traject te doorlopen. Meer rustmomenten inbouwen en voldoende slapen, bijvoorbeeld. Want wist je dat slaaptekort je hormoonbalans kan verstoren?’. 

 Gezonde menstruatiecyclus en hormoonbalans

De traditionele Chinese geneeskunde ziet een gezonde menstruatiecyclus als basis voor een succesvolle zwangerschap. Daarom zal de acupuncturist je bij een kinderwens altijd vragen hoe je cyclus verloopt. Menstruatieklachten en het uitblijven van zwangerschap zijn niet alleen een kwestie van hormonen. Energie-ophopingen (stagnaties) of tekorten kunnen ook de oorzaak zijn. Acupunctuur ondersteunt het herstel van je hormoon- en energiebalans zodat je lichaam goed voorbereid is op een zwangerschap.

Meer rust in je lijf en je hoofd 

Het is heel lastig om ontspannen te blijven als zwanger worden niet lukt. En doordat je weet dat stress geen goed doet, krijg je nog meer stress! Acupunctuur kan deze vicieuze cirkel helpen doorbreken. Doordat de acupuncturist ‘op rust prikt’ gaat je lichaam minder stresshormonen en meer gelukshormonen zoals serotonine aanmaken. Hierdoor word je rustiger, slaap je beter en krijg je weer meer energie. 

Ondersteuning bij IVF en andere vruchtbaarheidsbehandeling

Verschillende onderzoeken tonen aan dat acupunctuur zorgt voor een beter doorbloeding van baarmoeder en eileiders, waardoor eicellen zich beter kunnen ontwikkelen.. Acupunctuur wordt daarom vaak ingezet ter ondersteuning van IVF en andere vruchtbaarheidsbehandelingen. Bovendien  zorgt acupunctuur ervoor dat je tijdens dit soort lichamelijk en emotioneel zware trajecten minder last hebt van stress en van de bijwerkingen van de medicatie.  

Ondersteuning tijdens de zwangerschap

Als je eindelijk een positieve zwangerschapstest in handen hebt, neemt de spanning vaak weer toe. Vooral als je eerder een miskraam hebt meegemaakt. Als je lichaam de zwangerschap niet genoeg ondersteunt kan acupunctuur, vaak in combinatie met Chinese kruiden, helpen om de kans op een miskraam te verkleinen. Acupunctuur kan zorgen voor de nodige ontspanning en rust, het terugvinden van je energie en de juiste balans.

Voorbereiding op de bevalling

Vanaf 37 weken kan de acupuncturist je ook helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Ligt je baby in een stuit? Dan kun je uiterlijk in week 34 acupunctuur inzetten om ervoor te zorgen dat de baby draait. In veel gevallen heeft deze behandeling resultaat. Ben je bijna uitgerekend of overtijd? Ook dan begeleidt de acupuncturist je graag. Zo kan acupunctuur helpen de bevalling op gang te brengen. Ook tijdens en na de bevalling kan acupunctuur ondersteuning bieden.

Positief effect op mannelijke vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid is volgens acupuncturist Gilles Stoop vanzelfsprekend niet alleen een ‘vrouwending’. Uit statistieken blijkt namelijk dat de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap net iets vaker bij de man ligt dan bij de vrouw. Maar het zijn vooral de vrouwen die naar zijn praktijk komen. Daarom roept hij mannen op om ook hun verantwoording te nemen. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat acupunctuur een positief effect heeft op de zaadcellen. 

Hoe vind je een goede acupuncturist?

Denk je dat acupunctuur jou of jouw partner zou kunnen helpen? Neem dan contact op met een acupuncturist die is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Kijk vooraf ook of de acupuncturist ervaring heeft met de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur (geheel of gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering.

Meer informatie over acupunctuur en vruchtbaarheid

Wekelijks bezoeken ongeveer 75 vrouwen en mannen de praktijk van Gilles Stoop en Yuhsin Chung voor begeleiding bij hun kinderwens. Lees meer over het thema vruchtbaarheid op hun website acupuncturist.nl.

Gilles Stoop, acupuncturist.nl