Uitbreiden van kinderopvang bijna onmogelijk: ‘Tienduizenden medewerkers tekort’

10.01.2023 15:03

Het is vrijwel onmogelijk om uit te breiden voor kinderopvangorganisaties. Dit omdat er tienduizenden extra medewerkers nodig zijn, volgens een rondgang van RTL Nieuws. Vanaf 2025 wil het kabinet dat de kinderopvang bijna gratis wordt, de vraag zal dan ook alleen maar meer worden.

“Ik heb geen idee waar we deze medewerkers vandaan gaan halen”, zegt de directeur van branchevereniging Kinderopvang. De uitbreidingsplannen zitten dwars door het personeelstekort, hierdoor zie je ook dat er langere wachtlijsten zijn. RTL Nieuws vroeg aan 22 kinderopvangorganisaties die verspreid zijn over het land naar hun uitbreidingsplannen en de wachtlijsten. Meer dan de helft van de gevraagde zou willen uitbreiden. 17 organisaties zeggen dat hun wachtlijsten alleen maar langer worden.

Landelijk probleem

Een paar jaar geleden was het personeelstekort alleen te merken in de randstad, maar nu is het een landelijk probleem geworden. “De vraag zal in de loop van de komende jaren met 31 procent toenemen. Dat is enorm veel”, zegt Emmeline Bijlsma, directeur branchevereniging Kinderopvang. “Om aan de vraag te voldoen zullen we 50.000 extra medewerkers nodig hebben. Ik heb geen idee waar we deze medewerkers vandaan gaan halen.”

Het plan van het kabinet is om in 2025 de kinderopvang bijna gratis te laten worden voor werkende ouders. De brancheorganisatie twijfelt alleen of de kinderopvangorganisaties dat wel aan gaan kunnen.

Personeelstekort

Het tekort aan panden was vroeger een beperkende factor voor het uitbreiden van de kinderopvang. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang is dat verschoven. Tegenwoordig zijn de kinderopvangorganisaties beperkt in de mogelijkheden om uit te breiden door het mega personeelstekort.

“Als wij tien extra personeelsleden hadden, zou ik zo meer locaties kunnen openen”, zegt Yvonne van Dijk, van KidzEiland, een peuterspeelzaal in Middelharnis, Zuid-Holland. Sinds 2020 biedt KidzEiland buitenschoolse opvang (BSO). De organisatie wil op de toenemende vraag inspelen en nieuwe locaties openen. Het pand staat al klaar, maar personeel is bijna niet te vinden. “Wij hebben een ruimte al helemaal klaar staan voor een BSO, daar kunnen we zo in. Het ligt echt aan personeel.”

Problemen

Door het personeelstekort in de kinderopvang, komen veel ouders met hun werk in de knel. Dit is uit een peiling gebleken van Stichting Voor Werkende Ouders waarin 39 procent van de ouders zegt dat dit probleem gevolgen gaat hebben op hun werk. 28 procent van de ouders hebben andere werkkeuzes gemaakt door de personeelstekorten. Sommige ouders moesten zelfs hun werkuren opgeven vanwege het feit dat hun kinderen niet de mogelijk hebben om naar de kinderopvang te gaan door de lange wachtlijsten.

Er zijn nu ook ouders die zich zorgen maken wat betreft de ontwikkeling van hun kinderen. Nanda Markus, moeder van vier kinderen, heeft bijna een jaar moeten wachten voordat haar kind van 2 naar de peuterspeelzaal kan. “Ik werk als kraamverzorgende. Ik heb geen oppas nodig in de vorm van kinderdagverblijf, maar ik vind wat mijn kind meekrijgt van kinderopvang, zoals samen spelen en delen, echt belangrijk voor zijn ontwikkeling.”

Ze zegt dat het anders was met haar oudere kinderen. “Het ging soepel. Ik hoefde alleen te bellen om hen op te geven. Maar nu is het veel moeilijker. Zo’n lange wachtlijst had ik niet verwacht.”

 

Bron: RTL Nieuws

In samenwerking met Mama Magazine