Een kind krijgen vóór 1 januari 2025 levert je 30.000 euro op

08.11.2022 09:02

Het klinkt misschien nog ver weg, het jaar 2025, maar een zwangerschap duurt ook negen maanden. Vanaf 1 januari 2025 gaat de inkomensafhankelijke combinatiekorting verdwijnen. Als je in januari zou bevallen loop je 30.000 euro belastingvoordeel mis.

Dit krijg je over een periode van twaalf jaar.

Je ontvangt de korting nog wel als je zou bevallen op 31 december 2024. Zelfs als je één minuut voor twaalf nog zou bevallen heb je hier recht op. Daarom verwachten experts een heuse babyboom in 2024.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)

Er is al bekendgemaakt dat de kinderopvang vanaf 2025 vrijwel gratis wordt, daarom wil het kabinet ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) afschaffen. Het zou dan overbodig zijn. Het is een korting die werkende ouders krijgen met een kind jonger dan 12 jaar. Met deze korting maakt het de ouders aantrekkelijker om te werken. Om dit te krijgen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals dat je kind minimaal zes maanden inschreven moet staan op hetzelfde woonadres als de ouders zelf.

IACK stopt precies om middernacht

De inkomensafhankelijke combinatiekorting zal precies om middernacht stoppen op 1 januari 2025. Je zal dus ook gewoon de korting nog ontvangen, wanneer je één minuut voor twaalf bevallen bent en je kind dus geboren is. Beval je pas om één minuut over twaalf, dan loop je de 30.000 euro mis. Het is eigenlijk allemaal heel abrupt.

‘Babyboom’ verwacht

Het kabinet vreest nu voor een ‘babyboom’, doordat de inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat verdwijnen. Tweede Kamerlid Pieter Omzigt verwacht dat mensen zelfs zullen aansturen op vroeggeboorten. ‘Laat daar nou geen misverstand over bestaan’ zegt hij volgens het AD. ‘Dat is wat er gebeurt met dit soort fiscale prikkels. Dat is toch vragen om problemen?’ Toch gaat er niks veranderen, want de coalitiepartijen, met name de VVD, willen vasthouden aan de afspraken die erover zijn gemaakt in het coalitieakkoord. Wel zal door de afschaffing een aanpassing van toeslagen in de plaats komen.

Ofwel: de ouders van een baby die geboren wordt op 31 december 2024 profiteren nog twaalf jaar, wie een dag later een eerste kind krijgt helemaal niet.

Bron: AD