Spinnen, wantsen en bladluis: er zitten 25.000 beestjes in je kerstboom

01.12.2022 10:53

De meeste vinden het hartstikke leuk en gezellig om een kerstboom te hebben staan met Kerstmis. Het geeft toch altijd een warm gevoel en fijne sfeer in huis. Maar naast dat het een warm en fijn gevoel geeft, haalt het ook allemaal ongedierte in je huis. 

Er schuilen allemaal ongewenste kriebelige beestjes in de boom waar je waarschijnlijk niks van af weet.

Ongedierte in de kerstboom

Misschien wil je dit niet eens weten als je groot fan bent van je echte en niet neppe kerstboom, maar volgens hoofddocent entomologie Bjarte Jordal van de Noorse Universiteit van Bergen, bevat een kerstboom zo’n 25.000 minuscule beestjes. Maar wat voor ongewenste beestjes zijn dit dan? Denk maar aan spinnen, springtaartjes, mijten, wantsen en bladluis. Veel mensen zijn voor de mijten ook nog eens allergisch, ondanks dat ze ook zelfs in je matras kunnen zitten.

Moet je je nu zorgen gaan maken en die kerstboom zo snel mogelijk weer weghalen? Nee, geen zorgen. De meeste beestjes houden het niet lang uit in de kerstboom, doordat het goed warm is in huis. Gelukkig is dat een voordeel en ze overleven het waarschijnlijk nog niet eens een dag. “Zowel de kerstboom als het huis zijn heel droog. En de meeste insecten leven niet van de boom, maar alleen erop. Omdat ze zich niet kunnen voeden met het beperkte plantenleven dat in de meeste huishoudens kan worden gevonden, zullen de beestjes snel uitdrogen en sterven”, vertelt Jordal.

Ongewenste beestjes beperken

Zit je nou echt niet te wachten op ongewenste beestjes in je boom? Schud je kerstboom dan even goed uit voordat je hem in huis neerzet en al versiert met je mooiste kerstverlichting en kerstballen. Laat je boom ook als het kan een dag in de schuur staan. Maar wil je helemaal geen risico nemen, dan kun je nog altijd een kunstboom kopen. Net zo mooi, toch?

 

Bron: rtlnieuws.nl