In samenwerking met Mama Magazine

Samen spelen met je kind is goed voor de cognitieve en sociale ontwikkeling

03.10.2022 10:00
V-Tech

Samen spelen is niet alleen gezellig, maar ook belangrijk voor de motoriek, de sociale vaardigheden en cognitieve groei van je kind. Wat veel mensen misschien niet weten, is dat speelgoed een grote rol kan spelen bij de ontwikkeling van je kind.

Veel spelen is goed voor je kind om de wereld te ontdekken. Iedere ouder wil dat zijn of haar kind op bepaalde leeftijden nieuwe ontwikkelingen doormaakt en dat kun je sturen door samen te spelen met je kind.

Waarom is samen spelen belangrijk voor de ontwikkeling van je kind?

Kinderen kunnen enorm veel leren van samen spelen met een volwassene. Het is belangrijk voor de motoriek, de vorm van bewegen van het kind en de cognitieve functies, zoals het geheugen, de intelligentie, taal en concentratie. Zij leren meer van jou dan je doorhebt. Kinderen zijn tot twee jaar nog heel veel bezig met zichzelf en spelen dan nog niet samen met andere kinderen. Jij bent als moeder of vader dan een groot voorbeeld. Vanaf 36 maanden ontwikkelen kinderen Theory of Mind, wat inhoudt dat ze zich inleven in de denkwijze van een ander. Ze kunnen dan begrijpen dat een ander anders kan denken dan zij, waardoor ze ook meer samen gaan spelen met andere kinderen. Ze zullen dan vriendjes en vriendinnetjes krijgen en het fantasiespel ontwikkelen.

Baby Walker en Eerste 100 Woordjes

VTech heeft speelgoed dat goed kan helpen bij de ontwikkeling van je kind en waarmee je samen kunt spelen. Begin met veilig, verantwoord speelgoed van VTech. Bijvoorbeeld, voor de allerkleinsten: de Baby Walker is speelgoed dat goed kan helpen bij de motorische ontwikkeling. Het is een kleurrijk looprekje waar je kind mee leert lopen en waardoor de zintuigen geprikkeld worden. Met de Baby Walker zal de baby de eerste stapjes zetten in de wereld van dieren, kleuren, vormen, muziek en nog veel meer. Druk maar iets vrolijks in en kijk hoe je kind hierop reageert. Je kunt het lopen als moeder natuurlijk goed voordoen, zodat je kind van jou leert.

Mijn Eerste 100 Woordjes helpt goed bij de taalontwikkeling. Het is een interactief en leerzaam boekje voor kinderen. Bij Mijn Eerste 100 Woordjes zal je kind meer leren over Nederlandse en Engelse woorden door het klikken op de plaatjes op de interactieve bladzijde. Zo leert je kind op een simpele manier al woorden en verbetert het de spraakontwikkeling. Iets heel vaak horen, zorgt ervoor dat je kind het onthoudt. Spelen en leren tegelijk, dus. Ideaal voor jonge kinderen. Lol hebben in het spel heeft vooral waarde voor de emotionele ontwikkeling (gevoelens uiten en verwerken), sociale ontwikkeling (afstemmen van gedrag, sociale cognitie) en intellectuele ontwikkeling (toename voorstellingsvermogen en taalontwikkeling). Dat geldt voor samen spelen met een volwassene en ook voor het samen spelen met andere kinderen. Hoe leuker het spel is, hoe vaker je kind het speelgoed weer wil pakken. Als jij het pakt, vindt je kind het vast nog mooier. Want alles wat mama doet, wil je kleine nadoen, toch? Je bent als ouder het grootste voorbeeld voor je kind. Zeg de woorden gezellig samen na.

Handige tips en tricks:

  • Speel als ouder zelf met je kind, zo leert je kind motorische en cognitieve vaardigheden.
  • Je kinderen leren om dingen te vragen, zodat er niet zomaar dingen van elkaar worden afgepakt. Zo leert je kind ook te delen.
  • Zorg dat je kind leert om op de beurt te wachten, zo leert je kind ook weer van de ander. Speelgoed is ook van een broertje of zusje, natuurlijk.
  • Wees niet te streng, accepteer het als je kind iets nog niet wil.
  • Plan een half uur per dag in waarin jij meedoet met het spel van je kind. Zonder telefoon erbij, met de volle aandacht. Je kind zal zich zo gehoord en gezien voelen. Dat is niet alleen belangrijk voor jullie band, maar ook om je kind trots te laten voelen. Niets zo waardevol als aandacht van papa of mama, voor een kleintje.