Moeders van jonge kinderen ‘werken’ gemiddeld 90 uur per week

18.02.2024 11:02

Als je vroeger dacht dat je het druk had, dan weet je nu je moeder bent van jonge kinderen wel beter. Dit zijn pas lange werkwerken: na je betaalde baan aan je onbetaalde baan beginnen.

En natuurlijk doe je dat met liefde, maar toch. Het kan vermoeiend zijn.

Volgens onderzoekers ‘werken’ moeders van jonge kinderen soms maar liefst 98 uur per week. Gemiddeld komt het uit op 90 uur werken. In de weekenden gaat alles door, in de vakanties gaat alles door… Je staat eigenlijk nooit meer stil. Je hebt geen pauze-dagen. De kinderen aankleden, ontbijt geven, naar school brengen, zelf je werkdag van acht uur, dan naar huis sjezen, kinderen van de opvang halen, in bad doen, koken, opruimen, schoonmaken, voorlezen en alles en iedereen lekker in een warm bed krijgen. Ga het maar allemaal doen. Het moederschap in combinatie met werken zou gelijk staan aan 2.5 fulltime baan. Je bent ook ’s nachts nodig. Je bent ook ’s ochtends om half zes nodig.

En om alles vol te houden, geven ze een paar dingen op, blijkt uit onderzoek. Zeker hobby’s en vriendinnen. Daar besteden moeders minder en minder tijd aan, omdat ze thuis zo hard nodig zijn.

Het moederschap zorgt voor uitdagingen, dat zeker. Soms heb je gewoon tijd te kort. Maar je weet ook dat je moet genieten nu je kinderen baby. peuter of kleuter zijn. Die tijd komt nooit meer terug. Een mooie uitspraak is dat kinderen je alleen nodig hebben – echt nodig hebben – in de eerste tien jaar van hun leven. Daarna wordt hun wereld groter, krijgen ze vriendjes en vriendinnetjes. En dan is hun wereld buiten het huis belangrijker, dan zijn andere dingen boeiender dan op schoot zitten bij papa of mama. Als je je daar bewust van bent, kun je meer genieten van die momenten waar je nu middenin zit. Het neemt niet weg dat het zwaar mag zijn, natuurlijk mag je het zwaar vinden. Maar het dubbele gevoel mag er gewoon zijn: het is soms loodzwaar, maar je zou nergens liever zijn ter wereld dan in jouw rommelige huis, tussen al dat niet opgeruimde speelgoed.

Lees meer over moedergeluk in de ultieme bestseller (derde druk) Happy Mom.

Bron: Huffpost