Hebben kinderen met een koortsstuip altijd écht koorts?

22.02.2024 12:06

Koortsstuipen komen meestal voor bij kinderen tussen de leeftijd van 6 maanden en 5 jaar oud, meestal tijdens een periode van hoge koorts. Het is zeldzaam, maar in sommige gevallen kunnen kinderen een koortsstuip krijgen zonder dat ze koorts hebben op het moment van de stuip. Deze situatie staat bekend als een “koortsloze koortsstuip”.

Een koortsstuip wordt gewoonlijk veroorzaakt door snelle temperatuurstijgingen, maar het is mogelijk dat het kind koorts had die snel is gezakt voordat de koortsstuip optreedt. In andere gevallen kan de koorts zo laag zijn dat het niet wordt opgemerkt met een thermometer, maar nog steeds voldoende is om een stuip te veroorzaken.

Een moeder vraagt om advies: ‘Ik heb advies nodig mensen! Heeft mijn kind van 4 jaar vandaag een epeleptie aanval gekregen of niet? De artsen bij spoed vermoeden een koortsstuip maar hoe kan het een koortsstuip zijn als ze al 3 dagen helemaal geen koort heeft gehad? Ochtend was 36 bij spoed 36.5 Ik hoop wel heel erg dat het dat was maar iets in mij is onrustig! Ik durft het niet nog een keer meemaken!

Haar lichaam werd stijf
Lippen blauw
Ogen groot en vielen achteruit
Reageerde niet
Was bewusteloos
Plaste in haar broek tijdens de aanval
Lijkbleek

Ik ga morgen naar huisarts om een doorverwijzing te vragen maar heb niet veel hoop omdat ze waardeloos zijn en nooit luisteren. Maar ik ga blijven aandringen voor een Eeg test. Mijn ziel is niet rustig. Ik kan nog steeds niet geloven wat er is gebeurde en ben in schok. Heeft iemand hier ervaring mee?’

Vergeet niet dat een koortsstuip meestal geen teken is van een ernstige aandoening, maar eerder een reactie van het lichaam op de koorts. Desalniettemin is het altijd belangrijk om medische hulp in te roepen als een kind een koortsstuip heeft gehad, om de onderliggende oorzaak te achterhalen en eventuele verdere complicaties te voorkomen.

Symptomen koortsstuip

Koortsstuipen kunnen schrikken zijn om te zien, maar ze zijn meestal niet schadelijk en duren vaak een paar minuten. Maar het is logisch dat je je als moeder of vader rot schrikt. Hier zijn de typische symptomen van een koortsstuip:

  • Onverwachte spiertrekkingen of schokken: Dit is vaak het eerste teken van een koortsstuip. Het kind kan plotselinge spiertrekkingen of schokken vertonen, meestal aan beide zijden van het lichaam. Het lijkt dan ook op een epileptische aanval.
  • Verlies van bewustzijn: Het kind kan het bewustzijn verliezen tijdens een koortsstuip en niet reageren op omgevingsprikkels zoals stemgeluid of aanraking. Meestal vallen kinderen dan ook op de grond.
  • Veranderingen in ademhaling: Tijdens een koortsstuip kan de ademhaling van het kind onregelmatig worden of zelfs tijdelijk stoppen. Dit kan er verontrustend uitzien, maar het stopt meestal vanzelf.
  • Verstijving of verslapping van ledematen: Het kind kan tijdens een koortsstuip zijn ledematen tijdelijk verstijven of juist verslappen.
  • Oogrollen: Het kind kan zijn ogen naar achteren rollen tijdens een koortsstuip.