‘Is het raar dat ik de eerste verjaardag van mijn kind niet vier omdat zij er toch niets aan heeft?’

18.02.2024 15:06
eerste verjaardag

Een vraag die misschien meer moeders hebben: de eerste verjaardag van je kind vier je vooral voor jezelf. Want je baby zal er weinig van meemaken of het zich echt beseffen.

En dus vraagt een moeder zich af of het raar is dat ze die verjaardag wil overslaan.

‘Is het gek als ik de eerste verjaardag van mijn kind niet wil vieren? Zij weet er toch niets meer van. En een huis vol visite voor de foto’s achteraf… Beetje een dure grap met taart en versiering, onzin, toch? Ik zie het gewoon niet zo zitten al die poespas voor mijn baby die het niet meekrijgt. Zonde van mijn geld. En dan gaan we liever iets anders leuks met haar doen. Zijn er meer moeders en vaders die dit bewust overslaan en lekker laten zitten?’

Eerste verjaardag hoor je toch te vieren?

Andere moeders begrijpen het niet, blijkt uit de reacties op social media. ‘Dat is toch niet iets om over te slaan! Ze worden maar een keer een jaar… En je viert ook dat je het zelf al allemaal een jaar doet. Dat is toch een heel bijzondere mijlpaal.’

‘Ach ja, als je krap zit kun je het heel klein vieren, met alleen een opa en oma bijvoorbeeld. Kleine cupcake en een ballon en je kind is al blij. Kost echt bijna niets. En het is ook echt leuk jullie als herinnering.’

‘En dan? Dan vraagt je dochter later hoe haar eerste verjaardag eruit zag en dan moet je uitleggen dat je wilde bezuinigen op een taartje?’

Wat herinneren kinderen zich later?

Wat kinderen zich later herinneren, kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hun leeftijd op het moment van de gebeurtenis, de emotionele impact van de gebeurtenis, de herhaling en betekenis van de gebeurtenis, en individuele verschillen in geheugen en cognitieve ontwikkeling. Over het algemeen kunnen kinderen zich vaak later herinneren:

  1. Emotioneel beladen gebeurtenissen: Kinderen hebben de neiging zich emotioneel beladen gebeurtenissen beter te herinneren, zowel positieve als negatieve. Bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes, vakanties, familiebijeenkomsten, maar ook traumatische ervaringen zoals ongelukken of verlies van een geliefde.
  2. Belangrijke mijlpalen en prestaties: Kinderen kunnen zich vaak later herinneren wanneer ze bepaalde mijlpalen bereikten, zoals hun eerste woordjes, hun eerste dag op school, het leren fietsen, of het winnen van een prijs of wedstrijd.
  3. Routineactiviteiten en dagelijkse ervaringen: Hoewel kinderen misschien niet specifieke details onthouden van dagelijkse routineactiviteiten, kunnen ze zich later toch herinneren hoe ze zich voelden tijdens bepaalde momenten, zoals het samen koken met een ouder of het voorlezen voor het slapengaan.
  4. Gedeelde ervaringen met familie en vrienden: Kinderen weten later of ze quality time doorbrachten met familie en vrienden, zoals familie-uitjes, speeldates, of bijzondere gesprekken met een vader of moeder. Ze willen zich geliefd voelen en dat gevoel zullen ze nooit vergeten. Zo groeien jonge kinderen die zijn mishandeld heel anders op dan kinderen die in een warm huis opgroeien. Dus dat herinneren ze zich later absoluut.