‘Heeft mijn peuter tics? Hij maakt een grommend geluid en loopt steeds rondjes’

15.02.2024 20:43
tics kinderen

Kinderen met tics: ze maken plotselinge, snelle, herhaalde bewegingen of opvallende geluiden.

En natuurlijk sta je even te kijken als je kind gedrag opeens heel vaak herhaalt. Met zijn of haar hoofd bonken, of heel hoog gillen.

Er zijn twee hoofdtypen tics:

  1. Motorische tics: Dit zijn onwillekeurige bewegingen, zoals knipperen met de ogen, schokken van het hoofd, schouders optrekken, neus optrekken, grimassen maken, enzovoort.
  2. Fonische tics: Dit zijn onwillekeurige geluiden, zoals keelschrapen, kuchen, snuiven, sissen, fluiten, neuriën, schreeuwen, enzovoort.

Deze moeder herkent een aantal dingen.

‘Mijn zoontje heeft tot 2 jaar nooit/geen kenmerken vertoond van ASS. Hij begon vrij vroeg met het zeggen van woordjes maar stopte daarmee (vanwege zijn oortjes). Nu praat hij weer en zegt hij veel woorden (nog moeite met zinnen maken). Wel al aangemeld bij logopedie. Hij maakt zich goed duidelijk en begrijpt ons.

Echter.. waar ik me zorgen om maak; hij maakt sinds een maand herhaaldelijke bewegingen in routines: rondjes waarbij hij springt met twee benen van de grond en het gebeurt nu steeds vaker. Soms rondom spullen of speelgoed heen en soms gewoon niet. Hij is dan in zichzelf gekeerd en kijkt meestal naar de grond of soms lacht hij erbij naar ons. Of hij gaat heen en weer rennen of lopen de hele tijd. Hij praat hierbij niet, maakt een grommend geluid. Als we zijn naam roepen kijkt hij wel. Het is me onduidelijk of dit gebeurt bij spanning/stress, blijdschap of uit verveling. Ik weet het gewoon even niet. Ben net huilend naar boven gegaan, omdat ik niet weet wat er met hem aan de hand is. Ik ben hem al een week aan het observeren. Krijg maar geen hoogte. Eerst dacht ik natuurlijk het is een spel, maar ik denk het niet.

Dit is dan ook het enige wat me opmerkt waarbij ik denk is dit autisme? Of is dit een tic/stereotype? Je kan hem wel afleiden. Hij heeft continu uitdaging nodig en verveelt zich snel. Uiteraard zal ik de ha/cjg contacteren, maar ben nu gewoon even op zoek naar erkenning.’

Experts over tics bij kinderen

Bij sommige kinderen komen tics zo nu en dan voor en verdwijnen ze vanzelf na een paar weken of maanden, terwijl bij andere kinderen tics aanhouden en chronisch worden.

Het is belangrijk op te merken dat tics vaak verergeren tijdens periodes van stress, vermoeidheid of opwinding, en kunnen afnemen wanneer het kind zich ontspant of zich concentreert op een activiteit die hen boeit.

In sommige gevallen kunnen tics een symptoom zijn van het syndroom van Gilles de la Tourette, een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door meerdere motorische tics en minstens één vocale tic die langer dan een jaar aanhouden. Het is echter belangrijk om te weten dat de meeste kinderen met tics geen Tourette-syndroom hebben.

Als een kind tics vertoont die zorgwekkend zijn of het dagelijks functioneren beïnvloeden, is het raadzaam om een ​​gezondheidsdeskundige te raadplegen, zoals een kinderarts of een kinderneuroloog, voor een evaluatie en advies over mogelijke behandelingsopties.

Bron: Kenniscentrum KJP