Met deze 5S-methode krijg je je ontroostbare huilbaby (hopelijk) weer stil

02.01.2023 17:13

Heb je last van een huilbaby? En je hebt alles al geprobeerd om je baby stil te krijgen, van inbakeren, tot vasthouden, tot rondlopen, tot een fopspeen. Er is niks wat helpt en je weet daardoor nu geen raad meer. Er is dan nu een oplossing voor het gehuil: de 5S-methode kan helpen om je kindje te troosten. 

Judith Wahl, medisch pedagogisch zorgverlener bij het St. Antonius Ziekenhuis, legt de 5S-methode uit.

5S-methode

De 5S-methode is een methode om te troosten, legt Wahl uit. “Hij is dus niet bedoeld om je kindje in slaap te krijgen, maar om het stil te krijgen. Dat doe je door het nabootsen van de baarmoeder. Dat is een veilige, warme omgeving die ineens verdwijnt als de baby geboren wordt. Dat kan voor onrust zorgen. Het nabootsen van de baarmoeder geeft omgekeerd dus rust.”

De methode bestaat uit vijf stappen: swaddling(inbakeren), side(op de zij leggen), swinging(wiegen), shushing(sussen) en sucking(zuigen). “We zien de beste resultaten als je echt alle stappen volgt”, zegt Wahl. “Alleen de laatste stap is optioneel, omdat niet elke baby van een speen houdt.”

Deze 5S-methode zal niet werken bij elke huilbaby, maar wel heel vaak – vooral als je baby nog minder dan drie maanden oud is. Wahl: “Soms werkt het de eerste keer niet, maar geef dan niet meteen op. Als je het vaker herhaalt, krijg je de stappen als ouder onder de knie én kan de baby zelf eraan wennen. Wel is het belangrijk om een echte huilbaby ook medisch na te laten kijken, om de kleine kans dat er lichamelijk iets mis is uit te sluiten.”

Stap 1: inbakeren

Het inbakeren van je baby als hij of zij aan het huilen is, is bij iedereen wel bekend. Dit doe je zodat je baby zichzelf niet wakker gaat houden of zichzelf wakker maakt door met de armen te wapperen. In het ziekenhuis doen ze het met een speciale inbakerdoek, legt Wahl uit. “De onrustigste kindjes zijn vaak ook heel sterk. Dan heb je zo’n stevige doek echt nodig.” Wahl en haar collega’s gebruiken de Pacco-doek, maar er zijn vele andere.

Bron: linda.nl