Krijgen baby’s van flesvoeding andere poep dan van borstvoeding?

11.10.2022 11:58

De ene moeder geeft borstvoeding en de andere moeder flesvoeding. Hierdoor is het heel verschillend wat voor poep je baby heeft: ontlasting verschilt wel degelijk bij flesvoeding en borstvoeding.

Is de poep die je baby heeft nou normaal, of toch niet? Iedere moeder wil natuurlijk weten of de poep van de baby gezond is, maar wat is dan het verschil in poep?

Poep baby bij flesvoeding

Flesvoeding zorgt voor een hele andere ontlasting, dit kan komen door verteerde voedingsstoffen. De poep is dan steviger, het stinkt en het verteert dus minder snel en kan zich dan ophopen in de darmen. Het kan ook als gevolg hebben dat je baby minder gaat poepen door flesvoeding, vaak maar één keer per dag. Controleer dus regelmatig hoe hard de poep is. Als je kind langer dan 10 dagen geen ontlasting heeft gehad, bel je de dokter. Bij baby’s kan verstopping komen doordat ze van borstvoeding naar flesvoeding gaan. Bij oudere kinderen kan het komen door: te weinig vezels eten, te weinig bewegen, te weinig drinken en te druk zijn met spelen.

Poep baby bij borstvoeding

Bij borstvoeding is de ontlasting ook weer helemaal anders. Wanneer het meconium niet meer van toepassing is, dan zijn de darmen van je baby schoon gespoeld. Dan is de poep zoet met een zoete geur, met een lossere structuur en klontjes. Het kan misschien gek klinken, maar het is echt zo. De kleur is mosterdgeel tot heldergeel. In het begin zal de baby heel vaak poepen en blijf je maar die luiers verschonen, tot je er gek van wordt. Na een paar maanden zal je baby op vastere tijden gaan poepen dan je gewend bent, er komt regelmaat in. Zolang de ontlasting zacht is en het kind geen andere verschijnselen vertoont is er meestal niets ernstigs aan de hand. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben. Dat is normaal.

Poep vast voedsel

Wanneer je baby begint met vast voedsel gaat de ontlasting ook weer veranderen, het wordt dan meer grotemensenpoep. Hoe meer de baby gaat eten, hoe meer poep dit wordt, wat ook weer meer gaat stinken. De darmen van de baby moeten namelijk nog wennen aan het vaste voedsel, ga dus goed in de gaten houden hoe de ontlasting verandert in de loop van tijd dat de baby vast voedsel is gaan eten. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de huisarts.

Bron: oeiikgroei.nl

In samenwerking met Mama Magazine