Kun je hangborsten krijgen van het geven van borstvoeding?

03.10.2022 09:18

Hangborsten door het geven van borstvoeding? Er is vaak te horen dat borsten enorm veranderen na een zwangerschap. Dat ze nooit meer worden zoals ze waren. Maar hoe zit dit dan? En wat kun je hier tegen doen? 

Verandering borsten na zwangerschap

Borsten kunnen aan volume verliezen na een zwangerschap. Hoe mooi je ze misschien vond vroeger, ze blijven veranderen. Tijdens je zwangerschap kunnen ze zo twee cupmaten groter zijn en na je zwangerschap krimpen ze weer.

Oorzaak

Wat ook invloed heeft op de verandering van je borsten zijn de zwangerschapshormonen hCG, oestrogeen en progesteron. Je borsten gaan zich voorbereiden op het geven van borstvoeding, dus je melkklieren gaan groeien en de doorbloeding wordt groter. Dit heeft ermee te maken dat je bosten groter worden tijdens je zwangerschap.

Je borsten zullen melk gaan produceren, zodat je borstvoeding kunt geven. Twee tot vijf dagen na de bevalling kun je last krijgen van stuwing, omdat je melkproductie in gang is gezet en je krijgt last van lymfevocht. Nu gaan je borsten gevoelig worden en voelt de huid gespannen. Met als gevolg dat de borsten weer groter worden en het lijkt alsof ze kunnen ontploffen. Dit is minder heftig als je niet van plan bent om borstvoeding te geven, dan kun je het met afbinden na twee dagen voorbij laten zijn.

Doordat je gedurende je zwangerschap dus grotere borsten had, kan de huid na de geboorte van je kind slapper worden en kunnen je borsten iets meer gaan hangen. Wanneer je borstvoeding geeft merk je daar in het begin nog weinig van door de melk in je borsten. Wanneer je stopt met borstvoeding geven, worden de borsten slapper en zachter. In andere gevallen kan vetweefsel verdwijnen, wat ervoor zorgt dat je borsten ook nog wat meer gaan hangen.

Hangborsten door borstvoeding?

Borstvoeding heeft zeker invloed op de stevigheid van je borsten, maar ook bij het niet geven van borstvoeding krijg je te maken met verandering door je zwangerschap en alle hormonen die meespelen. Je bindweefsel wordt in beide gevallen opgerekt, op voorbereiding van de borstvoeding. Ondanks dat je misschien geen borstvoeding wilt geven, is je lichaam hier wel mee bezig. Dus dat je borsten slapper worden en kunnen hangen is ook mogelijk als je geen borstvoeding geeft.

Het geven van borstvoeding heeft op een hangende buste nauwelijks effect. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Net zoals je buikvel: als iets eerst groeit en uitrekt en het daarna weer kleiner wordt, blijft er wat slappere huid over.
Bron: oudersvannu.nl