Krijg je een uitkering als je je als zzp’er ziek meldt tijdens je zwangerschap?

15.11.2022 08:58

Het kan zo zijn dat je zwanger bent en ziek wordt, maar je werkt als zzp’er. Of misschien ben je wel deels zzp’er en deels in loondienst. Hoe zit het dan als je ziek bent tijdens je zwangerschap, krijg je een uitkering? Waar heb je precies recht op?

Dit moet je er allemaal over weten.

Uitkering zzp’er

Als je zzp’er bent en dus een zelfstandig ondernemer of freelancer, dan heb je recht op een ZEZ-uitkering. ZEZ-uitkering staat voor Zelfstandige en Zwanger-regeling. Je hebt recht op deze uitkering als je met zwangerschapsverlof gaat en na de bevalling. Je krijgt de uitkering voor minimaal 16 weken, maar als je een meerling krijgt dan heb je er minimaal 20 weken recht op. Je kunt de uitkering aanvragen als je 24 weken zwanger bent.

Ziek als zzp’er tijdens zwangerschap

Stel je bent ziek door je zwangerschap, maar je ZEZ-uitkering is nog niet ingegaan. Bijvoorbeeld in het eerste trimester. Hoe zit het dan precies? Je hebt dan alleen recht op een Ziektewet-uitkering, maar alleen als je hiervoor vrijwillig en aanvullend bent verzekerd bij het UWV.

Als je ZEZ-uitkering wel al is ingaan dan is het anders, dan heb je gewoon nog recht op deze uitkering tijdens je ziek zijn. Je hoeft het UWV dan ook niks door te geven en uit te leggen of het komt door de zwangerschap, bevalling of misschien wel iets anders.

Deels in loondienst

Het kan ook zijn dat je deels in loondienst werkt, hoe zit het dan? In dit geval heb je recht om meerdere uitkeringen in je zwangerschap en na je bevalling. Je krijgt dan wat je normaal ook zou verdienen, dus niet meer dan dat. Wanneer het zo is dat je door al die uitkeringen meer geld ontvangt dan normaal gesproken, dan wordt het geld wat je te veel krijgt van het totale bedrag afgetrokken.

Tips

Hier wat tips die je misschien kunnen helpen als zwangere zzp’er:

  • Licht je werknemers en klanten in dat je zwanger bent, dan weten ze hiervan als je eventueel afwezig bent. Ga er dan niet vanuit dat ze bij je weglopen, want als je goed werk levert dan willen ze daarna graag weer met je aan het werk. Communicatie en afspraken nakomen is het belangrijkst.
  • Regel eventueel op tijd een vervanger als back-up. Deze kan je dan ruim van tevoren inwerken, waardoor die persoon je taken bij afwezigheid kan overnemen. Laat dit dan wel weten aan je werknemers en klanten.
  • Werk vooruit als dit kan en maak een goede planning daarvoor. Je kan misschien bepaalde projecten naar voren halen, voordat je met zwangerschapverlof gaat. Na je zwangerschap wordt het namelijk ook zwaarder om te werken, je tempo zal lager zijn dan je van jezelf gewend bent.
Bron: oudersvannu.nl