Kan levensgevaarlijk zijn: zo merk je of je kind allergisch is voor pinda’s

13.03.2023 10:12
allergisch pinda's

Het kan levensgevaarlijk zijn: een pinda-allergie. Maar hoe weet je bij een jong kind of hier sprake van is?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om baby’s geen pindakaas te geven voordat ze 6 maanden oud zijn. Dit komt omdat pinda’s een van de voedingsmiddelen zijn die allergieën kunnen veroorzaken en de meeste artsen adviseren ouders om hun baby’s te introduceren bij vast voedsel na zes maanden. Je begint dan met kleine beetjes pindakaas en je let goed op je kind hoe het hier op reageert. Als er geen allergische reacties optreden, kun je geleidelijk aan de hoeveelheid pindakaas in het dieet van je baby verhogen.

Hoe herken je het?

Een pinda-allergie is een type voedselallergie waarbij het immuunsysteem van het lichaam reageert op eiwitten in pinda’s. Het kan een milde tot ernstige reactie veroorzaken, variërend van jeukende huiduitslag tot een levensbedreigende anafylactische shock.

Een pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen. Hier zijn enkele tekenen waarop je moet letten om te bepalen of je kind allergisch is voor pinda’s:

  1. Huidreacties: Een van de meest voorkomende symptomen van een pinda-allergie is een huidreactie, zoals jeuk, uitslag of zwelling rond de mond of keel, netelroos of eczeem.
  2. Maag-darmproblemen: Pinda-allergie kan leiden tot maag-darmproblemen zoals buikpijn, diarree of braken.
  3. Ademhalingsproblemen: Ernstige pinda-allergieën kunnen leiden tot ademhalingsproblemen zoals piepende ademhaling, kortademigheid of benauwdheid.
  4. Anafylaxie: In zeldzame gevallen kan een pinda-allergie leiden tot anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie die onmiddellijke medische hulp vereist. Symptomen zijn onder meer moeite met ademhalen, een plotselinge daling van de bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen en een verhoogde hartslag.

Als je vermoedt dat je kind allergisch is voor pinda’s, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de diagnose te stellen. De arts kan een huid- of bloedtest uitvoeren om te bepalen of je kind allergisch is. Als je kind een pinda-allergie heeft, is het belangrijk om pinda’s en voedingsmiddelen die pinda’s bevatten uit zijn of haar dieet te verwijderen en een actieplan te hebben in geval van een allergische reactie. Ook moet je het dan direct aan de juf en anderen in de omgeving vertellen, zoals de ouders van vriendjes of vriendinnetjes waar je kind mee speelt.

Mensen met een pinda-allergie moeten altijd een epinefrine-injector bij zich dragen om een anafylactische shock te kunnen behandelen als deze zich voordoet. Ze moeten ook een noodactieplan hebben en weten hoe ze moeten handelen in geval van een allergische reactie.

Lees ook: Groene babypoep is heel normaal, maar bel in dít geval gelijk de dokter