Is het gezond om potjesvoeding te geven aan je kind?

27.01.2023 11:24

Het is handig om je kindje voeding te geven uit een potje als je onderweg bent of weinig tijd hebt. Maar is dit eigenlijk wel gezond om te geven?

Potjesvoeding bevat voedingstoffen die je kind nodig heeft. Het nadeel is alleen wel dat de smaken in de meeste gevallen gemengd zijn. Hierdoor gaat je kindje ook niet wennen aan de ‘losse’ smaken en dat is wel het best. Daarom kun je in het begin beter kiezen voor potjes met een enkelvoudige smaak. Ook als je baby ouder wordt is aan bieden van ongemengd eten hartstikke goed, zodat je kindje de lossen smaken kan proeven.

Waar op letten bij potjesvoeding?

Je kind kan de volledige Schijf Van Vijf-maaltijden eten bij een leeftijd vanaf één jaar. Je kunt je kind het beste volkoren graanproducten geven, denk hierbij aan zilvervliesrijst en volkorenpasta. De potjes met gemende babyvoedingen bevatten namelijk meestal geen volkoren graanproducten. Op het etiket van het maaltijdpotje kun je zien wat er precies in zit. Maaltijdpotjes die vanaf één jaar geschikt zijn kunnen soms ook vleeswaren bevatten, zoals ham. Vleeswaren staan niet in de Schijf Van Vijf, dus die is niet belangrijk om als kind binnen te krijgen. Als je etiketten met elkaar gaat vergelijken kun je kiezen voor potjesvoeding met een gezond soort vlees uit de Schijf Van Vijf, een vervanger van vlees, of vis.

Welke portiegrootte moet je je baby geven?

Vaak is het zo dat voedingspotjes voor kleine baby’s meerdere porties bevatten. Als je baby tussen de vier en zes maanden oud is, kun je in die periode beter oefenhapjes geven en niet meteen het hele potje. Begin gewoon met een paar lepeltjes en bouw dit vervolgens langzaam op, beetje bij beetje.

Hapjes zelf maken

Je kunt natuurlijk ook altijd zelf aan de slag gaan met hapjes maken, denk hierbij aan groentehapjes, fruithapjes of andere hapjes met producten die in de Schijf Van Vijf staan. Het is ook handig om te weten dat je zelfgemaakte hapjes altijd kun invriezen, zo heb je altijd iets achter de hand als je een keer geen tijd hebt om iets te maken, omdat je misschien heel druk bent.

 

Bron: voedingscentrum.nl