Híerom is knuffelen belangrijk voor je baby’s ontwikkeling

16.06.2023 09:29
knuffelen baby's ontwikkeling

Het liefst ruik, aai en knuffel je de hele dag met je baby. Dat doe je voor jezelf, maar wist je dat je daarmee je kleintje ook helpt? Knuffelen is heel belangrijk voor je baby’s ontwikkeling. Je doet er dus niet alleen jezelf een plezier mee, vooral ook je kleintje. Maar hoe werkt dat?

Als je kleintje geboren wordt, zijn de verbindingen in de hersenen nog lang niet aangelegd. Het hersengewicht is slechts 25%. In het eerste levensjaar vindt tachtig procent van de hersengroei plaats. Die verbindingen zorgen ervoor dat hersencellen signalen aan elkaar kunnen doorgeven. Positieve ervaringen zorgen ervoor dat de aanmaak van deze verbindingen gestimuleerd wordt. Daaronder valt praten en lachen, maar ook knuffelen. Bij knuffelen komen hormonen vrij die hieraan bijdragen.

Knuffelen voor je baby’s ontwikkeling

Niet alleen knuffelen helpt trouwens om die verbindingen aan te leggen. Iedere vorm van huid-op-huid contact draagt hieraan bij. Dus ook een babymassage en je kleintje gewoon oppakken en sussen. Een draagdoek of draagzak maakt dit nog iets makkelijk (en zorgt ervoor dat jij je handen even vrij hebt).

Minder stress

Niet alleen voor de verbindingen in de hersenen is knuffelen goed, ook voor het verminderen van stress. Knuffelen zorgt ervoor dat oxytocine vrijkomt; het gelukshormoon. Daarom helpt knuffelen dus om je baby rustig te maken. Zo min mogelijk stress is belangrijk voor kleintjes, vooral in het eerste jaar. Baby’s kunnen stress dan niet zo goed zelf oplossen, knuffelen helpt dus. Als je hier in dat eerste jaar in investeert, wordt het stresssysteem na het eerste jaar minder gevoelig.

Hechting

Bovendien is het knuffelen ontzettend belangrijk voor de hechting tussen jou en je kleintje. Hechting heeft er namelijk alles mee te maken dat kindjes tussen de 0 en de 4 jaar het gevoel hebben dat ze de moeite waard zijn. Knuffelen is daarin heel belangrijk, net als het gevoel dat ze niet alleen lief worden gevonden als ze vrolijk en blij zijn, maar ook als ze boos of verdrietig zijn.

Bron: Zwangerportaal

In samenwerking met Mama Magazine