De grootste fout die ouders maken bij de slaapregressie van hun baby van 4 maanden

25.01.2024 10:58

Als je een pasgeboren baby hebt, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer doorslapen. Je weet dat de gebroken nachten erbij horen, maar een beetje slaap is wel nodig.

En als je denkt dat je eindelijk een ritme hebt gevonden, dan komt na vier maanden de bekende fout die ouders maken bij de slaapregressie.

Fout bij slaapregressie baby

Slaapregressie bij baby’s rond de leeftijd van 4 maanden is een veelvoorkomend fenomeen. Het verwijst naar een periode waarin baby’s die eerder goed sliepen, onverwacht moeilijkheden kunnen ondervinden bij het in slaap vallen, doorslapen of dutjes doen. Sliep je baby lekker om 19 uur ’s avonds in? Opeens lukt dat dan bijvoorbeeld niet meer. Deze regressie kan enkele weken duren en kan ouders en verzorgers behoorlijk uitdagen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en tips om hiermee om te gaan:

Mogelijke Oorzaken:

  1. Groei en ontwikkeling: Rond de 4 maanden ondergaan baby’s vaak grote veranderingen in hun groei en ontwikkeling, wat hun slaappatroon kan beïnvloeden.
  2. Veranderende slaapcycli: Op deze leeftijd beginnen baby’s over te schakelen naar volwassenere slaappatronen, vergelijkbaar met die van volwassenen. Dit kan leiden tot frequenter ontwaken ’s nachts.
  3. Ontwikkeling van zelfbewustzijn: Baby’s beginnen zich bewuster te worden van hun omgeving en hun eigen lichaam. Dit kan hen ’s nachts wakker maken, omdat ze nog moeten leren hoe ze zelfstandig weer in slaap kunnen vallen.
  4. Verandering in slaapbehoefte: De slaapbehoefte van een baby kan variëren naarmate ze ouder worden. Sommige baby’s hebben mogelijk meer of minder slaap nodig dan voorheen.

Doe dit dus niet

De fout die de meeste ouders maken bij de slaapregressie is hun baby dan overdag minder laten slapen, omdat ze dan hopen dat hun baby ’s nachts heel moe is. En dat werkt absoluut niet. Zorg ervoor dat je baby voldoende dutjes doet gedurende de dag. Een oververmoeide baby kan ’s nachts meer moeite hebben met slapen. Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je baby comfortabel, donker en stil is. Gebruik mogelijk witte ruis om storende geluiden te dempen. Creëer een rustgevende en consistente bedtijdroutine om je baby te helpen kalmeren voor het slapengaan. Help je baby geleidelijk aan om zelfstandig in slaap te vallen, zodat hij in staat is om zelf weer in slaap te vallen als hij ’s nachts wakker wordt.

En laat je baby dus vooral genoeg slapen overdag: uitgeruste baby’s zijn minder overprikkeld, waardoor ze ’s nachts makkelijker in een diepe slaap vallen.

Bron: Sleep Foundation