Dit gebeurt er als je gewicht probeert te verliezen tijdens je zwangerschap

19.02.2024 15:27
gewicht verliezen zwangerschap

Je bent zwanger en dan weet je dat je hoe dan ook zwaarder gaat worden. Dat vinden sommige vrouwen lastig. Er wordt dan wel eens geprobeerd om af te vallen. Maar: dit gebeurt er als je gewicht probeert te verliezen tijdens je zwangerschap.

Het is iets om serieus te nemen, dat sowieso. Zeker als je denkt aan de gezondheid van je kind.

Het streven naar gewichtsverlies tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen sterk afgeraden. Tijdens de zwangerschap is het normaal en zelfs noodzakelijk dat vrouwen wat gewichtstoename ervaren om de gezonde ontwikkeling van de baby te ondersteunen. Je maakt een mens in je buik, dus accepteer dat daar meer kilo’s bij horen.

Gewicht verliezen in je zwangerschap

Als een zwangere vrouw probeert gewicht te verliezen door middel van diëten, vasten of excessieve lichaamsbeweging, kan dit ernstige risico’s met zich meebrengen voor zowel de moeder als de baby. Hier zijn enkele van de mogelijke complicaties van het streven naar gewichtsverlies tijdens de zwangerschap:

  1. Onvoldoende voedingsstoffen voor de baby: Het beperken van calorieën kan ervoor zorgen dat de baby niet de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.
  2. Verhoogd risico op complicaties: Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap kan het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en andere complicaties verhogen.
  3. Negatieve impact op de gezondheid van de moeder: Het streven naar gewichtsverlies kan leiden tot uitdroging, voedingstekorten en andere gezondheidsproblemen voor de moeder, waaronder vermoeidheid, duizeligheid en verzwakking van het immuunsysteem. Je lichaam is zo hard aan het werk, dat heeft juist extra energie nodig.
  4. Negatieve invloed op de borstvoeding: Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap kan de productie en kwaliteit van moedermelk beïnvloeden, wat van invloed kan zijn op het vermogen van de moeder om succesvol borstvoeding te geven.

Je zou in het tweede trimester eigenlijk 340 extra calorieën moeten binnenkrijgen, en in het derde trimester zelfs 450 calorieën. Honger jezelf daarom echt niet uit en focus je op de groei van je baby. Je kunt je na kraamtijd en borstvoedingsperiode weer rustig aan proberen om af te vallen, als je dat zou willen. Veel gewicht verdwijnt ook direct na de geboorte van je kind.

Als een vrouw zich zorgen maakt over haar gewicht tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om hierover te praten met een zorgverlener, zoals een verloskundige of een gynaecoloog. Zij kunnen advies en ondersteuning bieden over hoe een gezond gewicht te behouden tijdens de zwangerschap, met een focus op evenwichtige voeding en matige lichaamsbeweging die veilig is voor zwangere vrouwen.

Bron: Parents