Dit is de oorzaak als je baby last heeft van koude, paarse of blauwe handjes

01.11.2022 09:42

Het kan voorkomen dat de handjes van je baby koud zijn, en paars of blauw van kleur. Maar hoe kan dit en is dit gevaarlijk voor de baby? De meeste ouders zullen we even schrikken als de handjes van hun baby die kleur krijgt.

De Amerikaanse kinderarts Daniel Ganjian legt uit hoe dit komt.

Koude handjes baby

Bij pasgeboren baby’s zijn de bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeit. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedstroming nog niet helemaal op orde is, en dat is volkomen normaal. Het bloed van de baby gaat als eerst naar de organen toe en dan pas naar de rest van het lichaam. Wat als oorzaak geeft dat je baby snel koude handjes kan hebben.

Blauwe of paarse handjes

Doordat de handjes van de baby koud zijn, kan het gaan verkleuren. De handjes kunnen dan een beetje paars of blauw worden, wat je misschien laat schrikken. Maar je moet je hier geen zorgen over maken. Kinderarts Daniel Ganjian zegt ook dat dit geen kwaad kan. ‘Zolang een kind op andere plaatsen niet blauw of koud is, zijn koude handen normaal en volkomen onschadelijk.’ zegt Daniel Ganjian. Voel dus wel even of je baby het verder niet koud heeft, door in het nekje te voelen.

Tips voor de koude handen van je baby

Kinderarts Daniel Ganjian heeft al gezegd dat het geen kwaad kan als de handjes van je baby blauw of paars worden. Maar nu wordt dit ook bevestigd door kraamverzorgster Charlotte. Ze zegt er het volgende over: ‘Er zijn veel baby’s die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voetjes en het nekje van de baby warm is, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.’ Charlotte geeft ook een tip, voor als je baby veel en vaak last heeft van koude handjes, of als je denkt dat je baby er last van heeft. Je kunt in dat geval in de wintermaanden krabwantjes aandoen bij je baby, zo blijven ze lekker warm.

Bron: oudersvannu.nl

In samenwerking met Mama Magazine