De verwarming een graadje lager: zo veel geld bespaar je daar mee

16.09.2022 14:23

De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar.

En dat kan je zo’n 180 euro per jaar schelen.

Kosten

Er worden belachelijke maandbedragen voorgesteld aan klanten door energiebedrijven, de meeste mensen schrikken hier echt enorm van. Denk maar aan voorstellen van 400 euro, 700 euro en maar liefst 1000 euro, belachelijk toch? De meeste mensen kunnen dit niet betalen, want het is echt fors gestegen in vergelijking met andere jaren.

Tips geld besparen

Natuurlijk zijn er altijd tips waarmee je geld kunt besparen. Joyce Donat van de Consumentenbond zegt nog het volgende over die graad lager: “Je kunt zeggen dat elke graad lager ongeveer 6 procent aan stookkosten scheelt. Als je 1000 kuub gas verbruikt tegen ongeveer 3 euro per kuub, dan kom je uit op 180 euro.”

Hier nog wat geld bespaar tips voor je op een rijtje:

  • Deuren dicht doen
  • Gordijnen nemen, die houden de warmte binnen
  • Dikke kleren aan of een deken om je heen, denk maar eens aan een heerlijk warme onesie
  • Slaap in een koude kamer, dan toch maar een wat dikker dekbed aanschaffen
  • Gebruik een thermostaatklok of een slimme thermostaat
  • Als je weet dat je een dagje weggaat, zet dan vast een uur voor vertrek die verwarming lager
  • Zet ook ’s nachts de verwarming lager. Voor de meeste huizen bespaart het je zeker wel geld en energie als je de verwarming ‘s nachts op zo’n 15 graden Celsius zet.
  • In ruimtes waar je niet bent in huis de verwarming uitzetten
  • Isoleer je huis met bijvoorbeeld verwarmingsbuizen
  • Plaats isolatiefolie achter je verwarming, zo voorkom je dat de warmte in je muren trekt

Wil je nou echt flink besparen, dan is de beste oplossing toch echt om die verwarming helemaal uit te zetten in het hele huis.

Elk huis is anders

Wat Joyce Donat heeft gezegd over een graatje lager, is een berekening van een gemiddeld huishouden. Elk huis is natuurlijk anders, dat weten we allemaal. “Sommigen zetten hun verwarming nog op 17 graden om toch een beetje warmte te behouden. Maar als je de verwarming op 15 graden zet, scheelt dat net zoveel.” zegt Joyce Donat.

Lees ook ons artikel over 1 minuut korter douchen, want ook hier zal je geld mee besparen. Als je toch bezig bent met geld besparen, dan kan je het maar beter goed aanpakken.

Bron: rtlnieuws.nl

 

In samenwerking met Mama Magazine