De eerste 3 maanden slapen baby’s ’s nachts niet langer dan 2 tot 4 uur achter elkaar

29.08.2022 11:32

De eerste fase met een pasgeboren baby in huis is heel bijzonder – en ja, ook wel vermoeiend. Want aan slapen kom je ’s nachts niet volledig toe.

Die acht uur slaap die je misschien gewend was voordat je kind werd geboren?

Duurt even

Daar is in de newborn fase nog maar weinig van over.

  • Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. ’s Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar, maar niet veel langer. Dat komt ergens goed uit, want elke 3-4 uur zou je je pasgeboren baby ook moeten voeden.
  • Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan.

Ofwel: de eerste drie maanden begrijpt je baby nog niet wanneer het dag en wanneer het nacht is. Overdag slaapt je baby dan waarschijnlijk net zo diep en lang als ’s nachts. Ga daar lekker in mee en slaap overdag ook mee als je kunt. Na drie maanden kun je beginnen met een ritme voor je baby. Breng dan elke avond je baby op dezelfde tijd naar bed, in een donkere kamer. Je kind gaat zo beter begrijpen dat het tijd is voor het lange slaapje.

Vanaf een half jaar slapen baby’s gemiddeld wel 5-6 uur door in de nacht, maar het ligt ook aan het voedingsschema. Het kan helpen extra veel te voeden rond 23 uur ’s avonds, zodat je kindje vol zit en de nacht door kan. Over het algemeen zie je wel dat kinderen bij flesvoeding eerder doorslapen dan bij borstvoeding. En doorslapen? Dat betekent voorlopig niet een nacht van acht uur slaap. Medisch gezien wordt met doorslapen bij een kind van rond de vijf maanden vijf à zes uur slaap achter elkaar bedoeld. Vanaf negen maanden ongeveer slapen de meeste kinderen wel een volledige nacht door, omdat ze dan geen nachtvoedingen meer nodig hebben.

Bron: Opvoeden.nl