De 6 redenen waarom ouders achteraf spijt hebben van hun gekozen babynaam

16.01.2023 13:52

Als je in verwachting bent dan moet je ook de zoektocht aangaan naar een babynaam en dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Je kind draagt de naam tenslotte zijn of haar hele leven bij zich. Hoeveel websites je ook af gaat om inspiratie op te doen om de leukste, mooiste, schattigste of stoerste babynaam te vinden, het blijft een keuze voor altijd. 

Ondanks dat je op dat moment 100 procent zeker bent dat je de juiste naamkeuze hebt gemaakt, kun je toch spijt krijgen achteraf.

Spijt van de gekozen babynaam

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat bijna 30 procent van de moeders die meededen het gevoel hadden dat ze voor hun kindje de verkeerde naam gekozen hebben. Dat is aardig veel als je kijkt naar hoeveel tijd, moeite en energie er wordt gestopt in het benoemen van je kinderen. Soms spelen er toch een aantal factoren af die we kunnen controleren en die worden hieronder vermeld. Volgens het onderzoek zijn dit ook de grootste redenen waarom ouders uiteindelijk spijt hebben van de gekozen babynaam.

1. Populariteit

Toen je had gekozen voor deze babynaam wist je zeker dat het de perfecte naam zou zijn voor jouw ongeboren baby. Een unieke, bijzondere en mooie naam wat bijpassend zou zijn voor jouw kleintje. Maar dit was tenminste een jaar gelden het geval, want op dit moment lijkt de populariteit van deze babynaam gestegen en hebben enorm veel andere pasgeboren baby’s deze naam ook gekregen.

2. Onder druk

Iedereen heeft altijd een mening over alles wat er komt kijken als je een kindje krijgt. Vooral als het gaat over de babynaam en dit kan je nogal onder druk zetten. Vrienden en familie hebben vaak een sterke mening waar je je onder kan laten lijden. Dit kan ook de reden zijn dat je achteraf spijt heb van je gekozen babynaam.

3. Perfect fit?

Of je nu gaat voor een lieve of stoere babynaam, je hoopt altijd dat de naam gaat passen bij de persoonlijkheid van je kindje. Soms is dit alleen helaas niet het geval. Je leert altijd later pas de persoonlijkheid van je kindje kennen, maar dan is de naamkeuze al gemaakt. Hierdoor kan het zijn dat de naam helemaal niet bij je kindje pas en je daardoor spijt hebt van je beslissing.

4. ‘Gestolen’

Het kan zo zijn dat je gekozen naam ‘gestolen’ is door iemand anders en hier is ook altijd wel een mening over. Vaak vinden moeders het niet fijn als hun vriendin, zus, nicht of collega deze naam heeft gekozen voor hun kindje.

5. Lastig te spellen

Misschien vind jij de naam van jouw kindje makkelijk uit te speken en vind je de spelling simpel te begrijpen. Maar helaas: andere mensen kunnen moeite hebben met de naam van jouw kindje.

6. Beroemd

Sommige moeders vinden het verschrikkelijk wanneer een beroemdheid dezelfde naam krijgt als jouw kindje, of wanneer iemand met dezelfde naam ineens beroemd wordt. Hierdoor kan het zo zijn dat je spijt hebt van je gekozen babynaam.

 

Bron: gezondheid.be