Volgens experts: stel jezelf deze 10 kritische vragen bij het kiezen van een babynaam

18.01.2023 09:28

Denk je je naam zeker te weten? Stel jezelf vooral nog wat vragen voordat je de keuze van je babynaam definitief maakt. 

Dit zijn de tien vragen die je kunnen hebben bij de struggle van een babynaam kiezen.

Een babynaam kiezen

Een babynaam kiezen is niet niks, want jij kiest wel wat geschikt is voor je kind zonder dat je hem of haar gezien hebt. Hierdoor kun je ook lastig bepalen of de babynaam past bij de persoonlijkheid van jouw kindje. Maar als je kijkt naar onze Zweedse buren die ruim drie maanden de tijd krijgen na de geboorte voor het kiezen van een geschikte babynaam. Hier in Nederland krijg je er maar een paar dagen voor. Hierdoor moet je al maanden van te voren gaan denken over een babynaam en elke website af gaan speuren. Het moet niet alleen passen bij jezelf, maar ook bij je kindje. Al met al blijft het gewoon enorm moeilijk en lastig. De volgende richtlijnen kunnen je daarom ook helpen met het kiezen van een geschikte naam voor je kleintje.

1. Wat is je stijl?

Iedereen heeft een eigen stijl en voorkeur en dat is ook het geval met babynamen. Ga je bijvoorbeeld voor een Oer-Hollandse of een naam met een Engels tintje. Houd je daar goed aan vast is de tip. Dat een naam als Marie Jolie prachtig klinkt, betekent niet dat het ook jouw stijl is en bij je past. Je kan kiezen voor een gangbare naam die iedereen kent, maar je kunt ook juist gaan voor een zeldzame en heel bijzondere naam. Het is vooral belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties af te gaan wegen. Altijd leuk als je gaat voor een naam die je weinig hoort, maar kijk ook of de naam goed te spellen is en goed uit te spreken is. Als dit niet het geval is, dan is dat natuurlijk nooit erg. Maar alleen als het goed opweegt bij het gevoel wat je hebt bij de naam.

2. Hoe populair is de naam?

Sommige namen zijn enorm populair, denk in Nederland maar aan de naam Luna. Misschien vind je dat wel een prachtige naam en dan mag je daar ook gewoon voor kiezen. Laat je in elk geval niet leiden door de populariteit van de naam, of de naam nou heel populair is of juist niet. Probeer die gedachten los te laten en goed te focussen op wat goed voelt. Kijk ook of je kiest voor populariteit of originaliteit, het één is in ieder geval niet beter dan het ander. Als je kiest voor een gewone en simpele naam, dan betekent het niet meteen dat je kindje niet bijzonder is. Het is zelfs zo dat gewonen namen steeds populairder worden. Volg vooral je gevoel.

3. Vind je het leuk om deze naam uit te spreken?

De naam van je kind zul je ongetwijfeld vaak benoemen, daarom moet het ook lekker uit de mond klinken als je de naam van je kindje uitspreekt. Spreek de naam vaak uit met je partner op verschillende momenten en manieren, zo hoor je goed hoe de naam klinkt. Misschien voelt het gek als je kindje nog niet eens geboren is, maar zo krijg je wel een ‘feeling’ van de naam.

4. Zijn er negatieve associaties bij deze naam?

Steeds meer dingen gaan tegenwoordig digitaal en hierdoor kom je ook veel namen tegen op het internet. Op social media, in het nieuws, op websites, waar dan ook. Hierdoor heb je wel veel sneller een negatieve (of positieve) associatie dan vroeger. Sommige dingen kunnen vervelende gedachtes opwekken, dus houd daar rekening mee bij het kiezen van een babynaam. Dit geldt natuurlijk ook voor jezelf, dus sluit een goeie compromis met je partner.

5. Aan welke richtlijnen moet je denken bij het kiezen van de naam?

Bij richtlijnen moet je denken aan geloofsovertuiging, familie tradities of je culturele achtergrond. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden of misschien wil je juist je familielid die er niet meer is eren. Samengevat: stel jezelf de vraag of je iets speciaals wilt met de naam waarmee je dan rekening mee moet houden.

6. Past de naam alleen bij een baby of ook bij een volwassen persoon?

Als je je kindje een babynaam geeft, moet je er ook rekening mee houden of het bij een volwassen persoon past. Namen met een verkleinwoord (eindigen op -je of -tje) zijn vaak minder geschikt wanneer hij of zij ouder wordt. De keuze ligt natuurlijk altijd bij jezelf en het één is niet beter dan het ander, het is alleen iets wat je in overweging moet nemen. Je kunt altijd kiezen voor een middenweg, geef je kind bijvoorbeeld een koosnaampje. Stel je noemt je kindje Eva, dan kun je Eefje als koosnaampje gebruiken.

7. Zijn jij en je partner het met elkaar eens?

Dit is misschien wel het belangrijkste punt: dat jullie het beide eens zijn met de gekozen babynaam. Probeer hier ook samen uit te komen en maak er geen discussie van. Als je er samen niet uitkomt, dan kun je ook kiezen om jullie kind een neutrale naam te geven of een extra naam toe te voegen op het paspoort.

8. Geeft de naam zelfvertrouwen?

Soms kunnen namen in combinatie met de achternaam een gekke uitkomst geven. Bedenk dat dus goed bij het kiezen van een babynaam. Als het samen goed klinkt en het je zelfvertrouwen geeft, dan zit het goed en doet de mening van anderen er niet toe. Door hier rekening mee te houden maak je het je kind makkelijker op latere leeftijd.

9. Wat betekent de naam?

De betekenis van de naam kan een bijdrage geven waar jij en je partner voor staan, maar het zou niet de grootste dealbreaker moeten zijn voor de naamkeuze. Alles wat hierboven gezegd is heeft ook een bijdrage en is net zo belangrijk als de betekenis van de naam. Het is mooi meegenomen als er een verhaal zit achter de betekenis, maar je kind zal het hier niet alleen maar over hebben.

10. Heb je nagedacht wat voor ‘grappen’ er gemaakt kunnen worden?

Let er ook op of je geen grappen kunt maken met de gekozen naam. Als je bijvoorbeeld aan de naam Karlijn Utten denkt is dit een normale naam, totdat je bedenkt dat je er een email van moet maken. Dit zou dan k.utten@gmail.com kunnen worden en dat klinkt heel gek. Dus kijk bij het kiezen van een naam of er geen gekke uitkomst gaat zijn wat eventueel pestgedrag kan veroorzaken.

 

Bron: famme.nl