‘Mijn zoon speelt graag met meisjes, dat is toch niets om je zorgen over te maken?’

29.02.2024 16:31

‘Mijn zoon van vijf jaar wil na schooltijd eigenlijk altijd met de meisjes uit zijn klas spelen. Dat is toch niet iets om me zorgen over te maken?’

‘Mij maakt het oprecht niet uit. Hij speelt gewoon graag met het keukentje, met winkeltjes en disco. Hij wil gewoon ander spel dan zijn broer, die wel met jongens wil spelen. Voetbal vindt hij niets aan en verder vindt hij het allemaal heel interessant, wat die meiden voor speelgoed hebben.’

‘Zo kan hij bijvoorbeeld zijn hele gezicht onder de glitter make-up smeren als hij bij een meisje speelt. Dat is toch schattig en onschuldig? Ik vind het heel aandoenlijk en leuk dat mijn zoons zo verschillend zijn. Hij is vijf jaar en ik vind het heerlijk voor hem dat hij af en toe met die meiden helemaal in een roze wereld kan duiken. Lekker met poppen, Barbie, make-up, tasjes en sieraden. Hij vindt het fantastisch’.

‘Soms vraag ik me alleen of ik dan niet wat meisjesspeelgoed voor hem moet halen voor thuis. Als hij dat nou zo leuk vindt? Ik heb wel een keukentje voor hem gekocht en een winkeltje, en daar speelt hij uren in. Altijd bezig met nep-eten maken en van alles in zijn fantastiewereld. Maar om nou Barbies voor hem te halen en make-up? Gaat dat wat ver? Of moet ik hem als moeder steunen in zijn ontwikkeling? En lekker meisjes laten uitnodigen op zijn partijtje?’

Dit zeggen experts over jongens die met meisjes willen spelen

Volgens experts en kinderpsychologen kan het absoluut geen kwaad, zeker niet op deze leeftijd. ‘Het is volkomen normaal voor kinderen om graag met zowel jongens als meisjes te spelen. Op jonge leeftijd hebben kinderen meestal nog geen uitgesproken geslachtsidentiteit en zien ze hun leeftijdsgenoten gewoon als speelkameraadjes, ongeacht het geslacht. Sommige kinderen voelen zich meer op hun gemak bij spelen met het andere geslacht vanwege gedeelde interesses, persoonlijkheidskenmerken of speelstijlen. Het kan zijn dat je zoon gewoon beter klikt met de meisjes in zijn omgeving.’

Het is goed om te weten dat het spelen van jongens met meisjes op zichzelf geen vaste betekenis heeft en niet automatisch iets zegt over de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van je zoon. Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo en hebben verschillende voorkeuren als het gaat om vrienden en speelkameraadjes.