‘Mijn kind steelt dingen uit haar klaslokaal, maar ik vertel het niet aan de juf’

01.03.2024 10:33

‘Het is niet altijd makkelijk om de moeder te zijn van ‘dat lastige kind’. Geloof mij maar. Mijn dochter van vijf jaar kan er behoorlijk wat van. Ze is een schat om te zien en komt daardoor met veel weg. Maar ik heb sinds kort door dat ze steelt. Ze neemt allemaal spullen mee uit haar klaslokaal.

En die vind ik dan aan het eind van de dag in haar rugzak gepropt. Een deegroller uit het keukentje, een soort lappenpop, een handschoen, een balletje of een verfkwast. Onschuldige dingen, maar toch. Het hoort niet. Ik durf het ook gewoon niet aan de juf te vertellen. Waarom niet? Nou, ik ben bang dat de nadruk dan al helemaal op mijn kind komt te liggen. Dat ze helemaal wordt gezien als ‘die moeilijke meid’. Ze is al vrij pittig voor de juffen en dat merken ze al. Ik krijg al af en toe te horen dat ze boos wordt in de klas of dat ze niet mee wil doen met een opdrachtje. Dus als ik dan nog moet gaan vertellen dat ze pikt? Dan wordt ze helemaal gezien als terrorkind door de school. En dat wil ik voorkomen.

Ik zeg niet dat mijn kind steelt

En dus zeg ik niets, maar ik spreek mijn dochter er natuurlijk wel op aan. Dat het niet de bedoeling is. Maar ik durf het haar ook niet te laten teruggeven, omdat het dan opeens opvalt dat zij degene is die pikt. Ik leer haar zo goed als ik kan dat dit niet mag en dat dit de regels niet zijn. Dat ze het moet vragen aan de juf. ‘Ja mama, ik heb het gevraagd’, zegt ze dan. Maar ik kan me onmogelijk voorstellen dat ze zomaar kwasten mee naar huis mag zonder enkele reden. Ik maak me steeds meer zorgen. Wat is onschuldig kleutergedrag en wanneer loopt het uit de hand en moet je meer actie ondernemen?

Ik vind het ook ergens bij de ontwikkeling horen, even uittesten wat allemaal kan en mag. En ik praat echt veel met haar om haar uit te leggen wat hoort en wat niet hoort. Ze snapt dat ook wel. Maar ja, ik confronteer haar ook niet met haar daden door haar bij de juf sorry te laten zeggen. In principe mag ze haar gestolen spulletjes dus ‘houden’ van mij. Moet ik dat dan toch wel doen, het melden op school? Het is nu zeker vier of vijf keer gebeurd. Is stelen op zo’n jonge leeftijd nog onschuldig of doe ik er misschien wat makkelijk over?’

Bron: The Conversation