‘Ik heb vijf kinderen en ze gaan maar een keer per week in bad. Vind ik genoeg’

03.03.2024 13:08

De avondspits kan druk zijn, dat weet elke moeder. Tussen 17.00 uur en bedtijd is het racen: iedereen moet opgehaald worden, er moet gekookt worden, de kinderen willen avondeten, dan moet het weer worden opgeruimd en ook nog iedereen in bad. Deze moeder pakt haar avondritueel anders aan: haar kinderen gaan amper in bad.

En nee, ook niet onder de douche. Eens per week in bad vindt ze genoeg.

‘Ik heb vijf kinderen en ik red het ’s avonds alleen als we dat bad overslaan. Dus ze gaan lekker alleen op zondag in bad. Doordeweeks maak ik ze heus wel schoon met een natte washand, maar zeker bij mijn jongsten van een half jaar en twee jaar, vind ik het niet nodig. Die worden alleen rond de billen wat viezig, en dat kun je prima schoonmaken met een washand. De grotere zijn misschien wat viezer van het buiten spelen en van de schooldag, maar ik laat het aan de kinderen zelf over of ze zich dan willen wassen. Natuurlijk veeg ik hun toeten schoon na het eten en wassen we de handen. Maar ik vind het badderen echt een gedoe.

Het kost me gewoon te veel tijd met alle kinderen. Iedereen erin, alles nat in de badkamer, dan die afdrogen en aankleden en pyjama aan, dan de volgende, dan weer… Ik trek het gewoon niet. Zeker als mijn man weg is, en die is er meestal niet in de avonden, omdat hij dan juist werkt. Ga maar rekenen als je een avondspits alleen doet als moeder, met vijf kinderen: dat is alle zeilen bijzetten. Hard werken. En dus veeg ik ze lekker schoon met natte washanden met een lik zeep erop. Ze ruiken niet vies, ze zweten nog niet, en het scheelt mij veel gehannes met het bad. Mijn kinderen weten niet beter: zondag is het tijd om in bad te gaan. Allemaal, een voor een, of samen als ze willen spelen. Lekker schoon en haren wassen en de rest van de week is het gewoon niet zo. Klaar.

Ik krijg er thuis nooit een discussie over. Maar toen ik het eens aan een vriendin vertelde, schrok ze een beetje. ‘Een keer per week maar? Dat is wel heel weinig. Mijn kinderen gaan om de dag in bad en soms wel elke dag. Heerlijk die schone lijfjes.’ Dus nu ga ik twijfelen. Is het echt zo weinig of is het prima zoals ik het doe? Iedere moeder doet het toch op haar manier? Dit is mijn manier van het nét aankunnen op doordeweekse, drukke dagen.