Wat zijn de taken van een verloskundige?

17.06.2022 08:48

Als je net ontdekt dat je zwanger bent, is de kans groot dat je gaat googelen. En dan lees je: maak een afspraak bij een verloskundige. Maar doet die verloskundige eigenlijk?

De verloskundige zit vaak bij een praktijk aangesloten en die vind je in elke buurt, ook vlak waar jij woont, dus.

Dit doet ze

Haar taken zijn het controleren van jouw gezondheid en die van je baby, in je zwangerschap en tijdens je bevalling. Ze is er ook om naar je te luisteren: je kunt aan haar je vragen stellen over je zwangerschap en met haar bespreken hoe het met je gaat. Deel je twijfels en zorgen met haar, want dankzij haar ervaring met veel andere moeders, kan ze je goed helpen. De eerste afspraak heb je meestal rond de 8 weken van je zwangerschap: dan maakt ze een inwendige echo om te kijken of er een vruchtzakje te zien is waar een hartje in klopt. En, helemaal leuk: soms zien ze meer hartjes kloppen… Al na 8 weken kun je dus weten of je in verwachting bent van een tweeling (of drieling).

LEES OOK: Niet eens met medische ingreep tijdens zwangerschap of bevalling, zo ga je het gesprek aan

Verloskundige vriendin

Net als je huisarts ben je vrij om je eigen verloskundige te kiezen. Je kunt dus goed kijken met wie jij een klik hebt. Als je thuis bevalt, zal ze ook bij je bevalling aanwezig zijn. Beval je in het ziekenhuis omdat je medisch bent? Dan gaat je verloskundige meestal niet mee. Ook krijg je als je zwanger bent van een meerling geen verloskundige die je begeleidt in de zwangerschap, maar gynaecologen in het ziekenhuis. Dit omdat een zwangerschap van een meerling medisch is omdat het zwaarder is voor de moeder en het sneller complicaties met zich meebrengt. Bij een gezonde en niet medische zwangerschap van 40 weken ga je gemiddeld 11 tot 14 keer op controle bij de verloskundige. De eerste 24 weken van je zwangerschap ga je om de vier weken, vanaf 36 weken ga je elke week. Voor een echo, maar ook voor een controle waarbij ze je buik voelt en je bloeddruk opmeet. Ook laat je bij haar je bloed prikken in het eerste trimester om te kijken of alles goed gaat en of er geen afwijkingen te zien zijn. Telefonisch zijn ze altijd bereikbaar als je je zorgen maakt over je baby in de buik, bijvoorbeeld als deze erg druk beweegt of juist minder beweegt.

Wanneer bel je sowieso je verloskundige?

  • Je verliest bloed terwijl je zwanger bent
  • Je voelt je kindje minder bewegen, zeker vanaf 20 weken
  • Bij lichte koorts (je temperatuur is tussen de 37,5 en 39 graden).
  • Je moet overgeven
  • Je hebt veel hoofdpijn of je ziet wazig

Bel gelijk de verloskundige (ook buiten kantooruren) bij de volgende klachten:

  • Je denkt dat je vliezen gebroken zijn vóór 37 weken, dus als je water verliest
  • Vóór 37 weken en je voelt weeën
  • Je verliest veel bloed
  • Je hebt meer dan 39 graden koorts

En na de bevalling? Dan komt de kraamzorg in principe voor jou en je baby zorgen, maar vaak komt je verloskundige wel nog een keer langs om te checken hoe het met jou gaat. Zeker als je bijvoorbeeld bent uitgescheurd of ingeknipt.

Lees ook
Verloskundige deelt eerste geboortefoto op Facebook, maar ziet dan dít ongemakkelijke detail

Bron: Babyopkomst

In samenwerking met Mama Magazine