Hoe vaak moet je precies langs bij het consultatiebureau?

11.07.2022 10:19

Bij het consultatiebureau kunnen ouders terecht voor advies en gezondheidszorg voor hun baby en kind. Wanneer je kindje is geboren, komt er een medewerker bij jullie thuis op bezoek. Na dat bezoek ga je zelf met je kindje regelmatig naar het consultatiebureau.

Na de bevalling krijg je begeleiding door de verloskundige en kraamzorg. Daarna gaat de zorg door naar het consultatiebureau. Een medewerker van het consultatiebureau komt bij je thuis langs. Dat kan al in de eerste week zijn, om een gehoortest en de hielprik te doen. De hielprik kan ook door de verloskundige gedaan worden en de gehoortest kan ook op het consultatiebureau zelf uitgevoerd worden. Dat is verschillend per regio.

Huisbezoek

Als je dat wilt, kan er na twee weken een jeugdverpleegkundige bij je thuis langskomen van het consultatiebureau. Zij maakt een medisch dossier voor je kindje aan en geeft je een groeiboekje waarin de groei en andere bijzonderheden worden bijgehouden. Ook geeft ze verdere uitleg over het consultatiebureau. Verder controleert ze of alles goed is met de baby door het kindje na te kijken en geeft ze advies. Ook kan ze vragen van de ouders beantwoorden wat betreft de baby en de verzorging. Wanneer het om je eerste kindje gaat, duurt het bezoek meestal een uur. Heb je al kinderen? Dan duurt het meestal wat korter.

Bezoek aan het consultatiebureau

Je gaat voor het eerst naar het consultatiebureau als je baby vier weken oud is. Eerder langskomen mag ook, tijdens het weeguur of het inloopspreekuur. Wanneer je borstvoeding geeft, is het wellicht fijn om bij het weeguur langs te komen. Want als je baby uit de borst drinkt, zie je niet goed hoeveel hij drinkt. Zijn groei is dan een goede graadmeter. Een afspraak bij het JGZ consultatiebureau duurt alles bij elkaar ongeveer drie kwartier. In die drie kwartier begin je met het uitkleden van de baby voor het wegen, daarna volgt het consult bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts, daarna mag je je baby weer aankleden en het eindigt met het maken van een nieuwe afspraak bij de assistente.

Je gaat in totaal ongeveer 13 keer naar het consultatiebureau. De eerste keer is je baby 4 weken oud, de laatste keer ongeveer 4 jaar.

Vragen

Bij het consultatiebureau kun je terecht met vragen over voeding. Denk aan flesvoeding, borstvoeding, vitamines, eerste hapjes en de hoeveelheid voeding. Ook met vragen over slapen en verzorging kun je daar terecht. Hoe vaak moet een baby in bad en wanneer kun je beginnen met tandenpoetsen? Ook vragen met betrekking tot gezondheid, kwaaltjes en ontwikkeling kun je daar stellen. En niet onbelangrijk: alles met betrekking tot het ouderschap kun je daar bespreken. In het eerste jaar krijg je acht keer een uitnodiging om langs te komen bij het consultatiebureau en dan krijgt je baby ook de nodige vaccinaties. Buiten deze afspraken mag je ook altijd bellen als je vragen hebt. De drie jaar daarna krijgt je kind nog zes keer een uitnodiging om langs te komen bij het consultatiebureau.

Bron: Ouders Van Nu