Wat is de officiële rol van het consultatiebureau?

27.06.2022 12:45

Je hoort de naam vast wel eens voorbij komen en hebt er waarschijnlijk wel een beeld bij. Maar wat is eigenlijk precies de rol van het consultatiebureau? Wij leggen het uit.

Het consultatiebureau valt onder de Jeugdgezondheidszorg en verzorgt medische basiszorg voor kinderen van nul tot vier jaar. Kinderen van vier tot negentien jaar vallen onder de zorg van de GGD.

Taken

Het consultatiebureau is verplicht om de ontwikkeling en gezondheid van kinderen tot vier jaar te volgen. Het is hun taak om eventuele problemen met betrekking tot hun gezondheid en ontwikkeling op te merken. De medewerkers geven ook nog advies en voorlichting over onderwerpen die in het teken staan van de ontwikkeling en gezondheid van kinderen tot vier jaar. Als jij een vraag hebt met betrekking tot je kind, dan kun je terecht bij het consultatiebureau. Zij helpen je met het probleem of verwijzen naar een andere hulpverlener. Een andere taak van het consultatiebureau is het verzorgen van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Afspraak

Op het consultatiebureau zijn een consultatiebureau-arts, een assistente en een jeugdverpleegkundige aanwezig. Wanneer je een afspraak hebt, word je kind gewogen en gemeten door de assistent. De arts richt zich daarna op de medische kant van je kindje, de verpleegkundige meer op de opvoedkundige kant. Daarna bespreek je samen met de arts en verpleegkundige de ontwikkeling en gezondheid van je kind en kun je met je vragen bij hen terecht.

Lees ook
Waarom je je baby ’s middags niet langer dan 2 uur moet laten slapen

Bron: babyopkomst.nl