Waarom een opa misschien wel de belangrijkste persoon in het leven van je kind is

16.11.2022 12:05

De band tussen vader en zoon of dochter? Mooi. De band met mama? Prachtig. De band met oma? Bijzonder. Maar de band tussen kleinkinderen hun opa? Die is goud waard.

Een opa is onmisbaar voor een kleinkind. Ze zijn wijs en hebben zoveel levenservaring die ze doorgeven, en dat hebben kinderen nodig. Ze spelen ook een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling.

De band tussen opa en kind is iets wat nooit zal verdwijnen en voor altijd zal zijn, het is gewoon enorm sterk. Eigenlijk zijn opa en kind beste vrienden voor het leven. Ze kunnen lol trappen als geen ander: je vader of schoonvader floreert ook als opa, omdat hij zich weer jong voelt. Dit zijn de redenen waarom je kind een opa moet hebben in het leven:

1. Ze maken je kind enorm gelukkig

Er is een onderzoek gedaan door de Universiteit van Boston en daaruit is gebleken dat een positieve relatie tussen opa en kleinkind ervoor zorgt dat het de kans op depressie gevoelens zal verminderen. Niet alleen je kind wordt heel gelukkig van opa, maar ook ondersom. De tijd die ze samen doorbrengen vinden opa’s geweldig en daarentegen leert je kind van hun opa als het gaat om levenservaring. Opa’s vertellen altijd de leukste verhalen aan hun kleinkind over wat ze hebben meegemaakt en de keuzes die ze gemaakt hebben in het leven. Wanneer je kind ouder zal worden, kunnen ze die levenslessen die ze van opa meekregen zelf toepassen in het leven en er gelukkig van worden. Ze zullen altijd denken aan wat opa dan vroeger zei als je kind volwassen is geworden.

2. Ze geven een veilig gevoel

Elk kind voelt zich soms even niet lekker in zijn of haar vel, en dat is het moment dat je kind altijd terecht kan bij opa. Opa’s luisteren naar je kind en geven de beste adviezen. Uit een studie van de Universiteit van Oxford kwam naar voren dat kinderen met gescheiden ouders vooral veel hebben een hun opa. “Grootouders zijn een veilige haven voor kinderen. Voor het emotioneel welzijn van een kind is het heel belangrijk om iemand te hebben die ze kunnen vertrouwen en die er altijd voor ze is”, aldus psycholoog Susan Newman.

3. Ze geven een positief effect op het gedrag van je kind

De wetenschappers van het onderzoek van de Universiteit van Oxford zagen meteen dat er een verband is tussen de betrokkenheid van hun opa en positief gedrag van kinderen. Als je kind opgroeit met een opa dan zullen ze minder vaak emotionele uitbarstingen krijgen of last krijgen van gedragsproblemen. Een opa leert je kind vaardigheden aan.

4. Ze geven alle aandacht die je kind nodig heeft

Ouders zijn vaak enorm druk en soms schiet aandacht geven aan hun kind er een beetje bij in. Maar opa’s hebben vaak geen verplichtingen meer, wanneer ze met pensioen zijn. Ze zijn meer van de spontane dingen en leven in het ‘nu’. Ze zullen daarom ook minder snel stress ervaren en zijn veel meer ontspannen blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië. Opa’s kunnen daarom hun kleinkind maximaal aandacht geven en er volop van genieten. En natuurlijk zal je kind hier ook van genieten, van al die pret. Ze spelen meer met hun kleinkinderen dan dat vaders waarschijnlijk doen, omdat vaders drukker zijn met hun carrière.

5. Ze helpen je kind bij verlatingsangst

Je kind gaat uiteindelijk door een fase heen dat ze te maken gaan krijgen met verlatingsangst, dit verschilt wel heel erg per kind hoeveel last ze ervan hebben. “Het huis van opa (en oma) is de perfecte plek voor kinderen om te ontdekken dat ze ook geliefd en veilig zijn op een andere plek dan thuis,” aldus Haley Burress, schrijfster die is gespecialiseerd in opvoedkundige onderwerpen. “Het is bovendien belangrijk voor kinderen om te zien hoe het er in andere huishoudens aan toegaat en hoe andere relaties werken. En waar kan dat beter dan bij opa (en oma) thuis?”

Bron: vriendin.nl