Deze 6 dingen moet je vooral niet doen als je baby last heeft van buikkrampen

10.04.2024 19:54

Ach, het is zo zielig: je baby overstrekt zich, huilt hard en heeft zichtbaar last. Bij jonge baby’s gaat het dan vaak om buikkrampjes. Hun darmen zijn nog in de groei en in ontwikkeling en daarom kunnen ze al snel last hebben van iets.

Buikkrampen zijn een veelvoorkomend probleem bij baby’s en kunnen zowel de baby als de ouders veel stress en ongemak bezorgen, want tja, ze gaan nog maar lastig slapen met pijn. Hoewel buikkrampen meestal vanzelf verdwijnen na verloop van tijd, zijn er enkele fouten die ouders kunnen maken.

Niet doen bij buikkrampen baby

Dat is dus beter om te weten: deze dingen zijn beter om zeker weten niet te doen bij buikkrampen van je baby:

 1. Raak niet in paniek
  Buikkrampen zijn meestal onschuldig en zijn een normaal onderdeel van de ontwikkeling van het spijsverteringssysteem van een baby. Het is belangrijk voor ouders om kalm te blijven en te onthouden dat buikkrampen meestal vanzelf overgaan.
 2. Verander niet zomaar van voeding
  Het kan verleidelijk zijn om de voeding van je baby te veranderen wanneer ze buikkrampen hebben, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Het is belangrijk om eerst met een kinderarts te overleggen voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je baby.
 3. Stop niet met het geven van borstvoeding
  Sommige ouders kunnen denken dat borstvoeding de oorzaak is van buikkrampen bij hun baby en besluiten om te stoppen met borstvoeding geven. Echter, borstvoeding biedt veel voordelen voor de gezondheid van de baby en het is zelden de oorzaak van buikkrampen.
 4. Geef niet gelijk een zetpil
  Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van medicatie bij baby’s, vooral bij buikkrampen. Het is raadzaam om alleen medicatie te gebruiken zoals voorgeschreven door een kinderarts en om alternatieve behandelingsmethoden te overwegen voordat je naar bijvoorbeeld een zetpil grijpt.
 5. Je baby meenemen naar beneden als hij of zij al in bedje ligt
  Blijf lekker in de donkere slaapkamer wiegen en sussen. Overmatige prikkels kunnen de symptomen van buikkrampen verergeren. Vermijd harde geluiden, fel licht en overmatige activiteit wanneer je baby buikkrampen heeft. Probeer een rustige en kalme omgeving te creëren om je baby te helpen ontspannen.
 6. Wacht niet langer dan een dag af
  Hoewel buikkrampen meestal vanzelf overgaan, kan het verstandig zijn om een huisarts te bellen als de symptomen aanhouden of verergeren. Een professionele beoordeling kan helpen om ernstigere problemen uit te sluiten en ouders gerust te stellen.

Over het algemeen komen buikkrampjes het meest voor bij baby’s in de leeftijd van twee tot vier maanden oud. In deze periode ondergaat het spijsverteringsstelsel van de baby belangrijke ontwikkelingen, zoals het rijpen van de darmflora en het vermogen om voedsel efficiënt te verwerken. Deze veranderingen kunnen resulteren in wat wordt beschreven als “koliek” of “buikkrampjes”, gekenmerkt door perioden van huilen en ongemak bij de baby, meestal ’s avonds. Onthoud vooral dat buikkrampen een normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van een baby en dat ze meestal vanzelf verdwijnen als ze wat ouder worden. Het heeft ook geen effect op hun verdere gezondheid, maar zielig is het wel, als ze erg veel last hebben.

Bron: Voedingscentrum