Boete na de geboorte: het kost je 275 euro als je je kraamzorg weigert

08.04.2024 13:49

Heb je geen zin in iemand in je huis na de geboorte van je kind? Weiger je het liefst de kraamzorg? Dan kan je dat duur komen te staan.

Je krijgt een boete van 275 euro als je je kraamhulp weigert. Dit geldt zelfs als je vroeg in de zwangerschap annuleert. Dit doen bijvoorbeeld moeders die meerdere kinderen hebben: die weten bij de volgende baby dan al wel hoe alles werkt en gaat.

Het komt ook voor dat ouders zich bij meerder bureaus inschrijven, omdat ze bang zijn dat ze ergens geen plek hebben vanwege het tekort aan kraamhulpen. En dan gebeurt het dus dat ze zich vervolgens ook weer hier en daar afmelden. Ze dekken zichzelf in bij meerdere bureaus, maar uiteindelijk hebben ze maar een kraamhulp nodig, natuurlijk. En die annuleringen zijn dus niet meer kosteloos: je betaalt er flink voor. Per annulering dus 275 euro.

Als je overweegt kraamhulp helemaal te weigeren, is het verstandig om de mogelijke gevolgen hiervan te overwegen. Kraamhulp kan ondersteuning bieden bij het leren van basisvaardigheden zoals borstvoeding, het verschonen van luiers en het omgaan met de behoeften van een pasgeborene. Het kan ook een waardevolle bron van advies en geruststelling zijn voor nieuwe ouders, ook bij je derde of vierde kind.